Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

De man van dertig jaar 'Kleutertje luister'

Hij schreef vele bekende kinderliedjes en stond aan de wieg van Minjon, het radioprogramma waar vele presentatoren debuteerden.

Toen het woord schoolmeester nog niets anders dan waardering uitdrukte, was Herman Broekhuizen een echte schoolmeester – als maker en presentator van het radioprogramma Kleutertje luister, als dirigent van AVRO’s Kinderkoor Jacob Hamel en als auteur en componist van honderden kinderliedjes waarvan er nu heel wat tot de klassiekers kunnen worden gerekend – met Elsje Fiederelsje, Opa Bakkebaard en Een treintje ging uit rijden als de beste voorbeelden. Dinsdag is hij, 89 jaar oud, overleden.

Broekhuizen volgde een onderwijs- en een muziekopleiding, waarna hij in 1946 bij de AVRO kwam. Het twee keer per week uitgezonden Kleutertje luister, zijn eerste radiosucces, heeft bijna dertig jaar bestaan. Samen met juf Lily Petersen vertelde hij, in een studio vol kleuters, verhaaltjes van eigen hand. Ook werd er in elke uitzending gezongen. Voor de opgroeiende jeugd nam Broekhuizen in 1953 een initiatief dat in de omroep veel sporen heeft nagelaten: de jongerenomroep Minjon, onder auspiciën van de AVRO. Naarmate er in meer gezinnen een bandrecorder aanwezig was, groeide de Minjon-aanhang. De leden maakten hun eigen radioprogramma’s, waaruit onder leiding van Broekhuizen de beste werden gekozen. En die werden dan uitgezonden in de wekelijkse zendtijd die de AVRO daarvoor uittrok. Velen vonden op die manier hun ingang bij de omroep: Koos Postema, Joop van Zijl, Catherine Keijl, Paul Haenen, Ad ’s-Gravesande, Felix Meurders en enige tientallen anderen zijn ex-Minjonners.

Minjon stopte in 1970, toen de radio in veel opzichten aan belang had ingeboet door de opkomst van de televisie. Broekhuizen verhuisde toen naar het opleidingsinstituut voor de omroep. Ook daar werd hij op handen gedragen, als de pedagoog van nature die in al zijn werk – van de kleuterliedjes tot de jongerenprogramma’s – precies wist welke toon hij moest aanslaan.