De leukste kookapps

Een tijdje terug was het niet te doen om mijn kookboekencollectie op locatie te gebruiken, maar nu ik een smartphone heb is er een hoop mogelijk. Want met slechts een paar veegjes over het scherm heb ik overal toegang tot recepten, tips en snufjes op het gebied van koken. En dat vind ik persoonlijk heel erg handig.

Mijn favoriete apps. Eieren kook ik tegenwoordig met My perfect egg timer. Geef aan of het ei uit de koelkast komt, hoe groot hij is en de gewenste zachtheid, en een timertje vertelt precies hoe lang je eitje moet koken. Recept van de dag van 24kitchen gebruik ik voor dagelijkse inspiratie en het engelstalige Epicurious is met 30.000 gerechten in zijn database een goed naslagwerk. Gewichten en maten omrekenen doet je telefoon trouwens ook. Met Cooking Conversions bijvoorbeeld. Tot slot ben ik als groot liefhebber van de Indiase keuken heel blij met Sweet’N’Spicy. Behalve recepten voor een goede curry zijn er instructiefilmpjes te vinden en kun je tips delen met andere gebruikers.

Maar wie niet in het bezit is van een telefoontje met internet, of geen brood ziet in de technologie die het met zich meebrengt, kan natuurlijk ook nog steeds elke werkdag deze krant openslaan voor het recept van de dag. Vandaag is dat cannelloni met spinazie en ricotta.

Snipper de ui, snijd de oregano en knoflook fijn en was de spinazie. Laat deze goed uitlekken. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en bak hierin kort de helft van de ui en oregano. Doe dan de spinazie erbij en blijf tijdens het bakken omscheppen tot de spinazie is geslonken. Haal van het vuur om af te laten koelen.

Bak vervolgens het fijngesneden teentje knoflook en de rest van de ui. Voeg de tomaten toe, laat eventjes koken en haal van het vuur. Pureer met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Vet een ovenschaal in met olijfolie en vul met de tomatensaus.

Zet apart en ga verder met de spinazie. Knijp het vocht eruit en snijd fijn. Meng met de ricotta en de helft van de Parmezaanse kaas. Voor dit recept is het het makkelijkst als je verse lasagnebladen gebruikt, maar gedroogde werken ook als je ze even kookt. Schep wat van het spinaziemengsel op een lasagneblad en rol hem stevig op. Leg in de tomatensaus en herhaal dit tot alle rolletjes klaar zijn. Sprenkel er een paar druppels olijfolie overheen en bestrooi vervolgens met het restje Parmezaanse kaas en plakjes mozzarella. Bak ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.