Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De Jager: 30 april is deadline voor Catshuis

Het bezuinigingsoverleg in het Catshuis moet voor 30 april succesvol zijn afgerond. Dat is volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) „een harde deadline” die de Europese Commissie heeft gesteld. Het aangescherpte Stabiliteits- en Groeipact (SGP) kent volgens de bewindsman „geen flexibiliteit” en Nederland moet voor eind volgende maand laten zien hoe het voor 2013 op een maximaal tekort van 3 procent uitkomt. Zonder extra bezuinigingen stevent Nederland af op een tekort van 4,6 procent.

Ook hoeft Nederland volgens de bewindsman niet te rekenen op coulance van Brussel. Volgens het SGP kan een land een beroep doen op een buitengewone omstandigheid, maar volgens De Jager is daarvan nu geen sprake. In de berekeningen van Brussel is er vermoedelijk niet eens sprake van economische krimp: het tekort is vooral een gevolg van te hoge uitgaven. Het CPB gaat voor dit jaar overigens wel uit van krimp. „Als ik naar de cijfers kijk denk ik dat de ruimte [voor uitstel] heel klein is”, aldus De Jager vanochtend in een Kamerdebat. Het hoge verwachte tekort zou vooral een gevolg zijn van lager uitvallende belastinginkomsten. Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA) herhaalde vanmorgen zijn dreigement om tegen ratificatie van het nieuwe SGP te stemmen als Nederland wordt gedwongen tot harde bezuinigingen.