Dagelijks een aspirine beschermt tegen kanker

Na drie jaar slikken wegen de voordelen (bescherming tegen kanker), op tegen de nadelen (dunner bloed).

Rotterdam. Een dagelijks aspirientje beschermt tegen het ontstaan van kanker. En remt ook de groei van kankeruitzaaiingen. Dat schrijven professor Peter Rothwell van de University of Oxford en zijn collega’s in gisteren gepubliceerde artikelen in The Lancet en The Lancet Oncology.

Aspirine in lage dosis (ongeveer 80 milligram) wordt op grote schaal gebruikt door mensen met een hartziekte. Zij krijgen het advies om dagelijks een tabletje te slikken om hun bloed wat ‘dunner’ te maken. Dunner bloed geeft minder bloedstolsels en minder hart- en herseninfarcten.

Ook rokers met hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte hebben meer voor- dan nadelen van zo’n dagelijks preventief cardio-aspirientje volgens Nederlandse huisartsen.

Het slikken van aspirine heeft ook nadelen. De bloedverdunnende werking veroorzaakt bloedingen, vooral hersen- en maagbloedingen. Na drie jaar slikken verdwijnt de kans op bloedingen. Dan verlaagt een aspirientje de kans op kanker met ruim 20 procent en overvleugelen de voordelen de nadelen volgens Rothwell.

Uiteindelijk voorkomt aspirine per jaar bij drie op de duizend mensen kanker. Nadeel is dat de onderzoeken waar Rothwell, die zelf al vier jaar dagelijks aspirine slikt, zijn conclusies uit trekt werden opgezet om het effect van aspirine op hartziekten te onderzoeken. Onderzoek dat echt bedoeld is om aan te tonen dat aspirine kanker voorkomt, is nog bezig. NRC