Dader aanslagen Toulouse gedood

Tijdens een hevig vuurgevecht van ruim vijf minuten is Mohammed Merah kort na half twaalf vanochtend doodgeschoten door een overvalteam van de Franse politie. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant bevestigd.

De 24-jarige Merah had de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op drie parachutisten en de aanslag op een joodse school in Toulouse maandagochtend, waarbij vier doden vielen, onder wie drie jonge kinderen.

Vanochtend rond half elf waren drie zware knallen te horen, vermoedelijk om de toegang te forceren tot de flat waar Merah zich had verschanst.

Dat gebeurde nadat pogingen om Merah ervan te overtuigen zich over te geven, waren mislukt. Even na elven gisteravond verloor het interventieteam alle contact met Merah. Vanochtend werd duidelijk dat hij overgave weigerde. Lange tijd werd gedacht dat hij zelfmoord had gepleegd. Na een belegering van 32 uur werd hij in een vuurgevecht gedood. Volgens politiebronnen was hij zwaarbewapend maar duurde zijn verzet niet lang. Bij de actie raakten drie agenten gewond, van wie één zwaar.

De aanslagen hebben invloed op de politiek. Uit een peiling van onderzoeksbureau CSA, afgelopen maandag en dinsdag, blijkt dat president Nicolas Sarkozy in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen meer stemmen zou behalen dan zijn socialistische uitdager François Hollande. Dat was voor het eerst sinds een jaar. Op het moment van de peiling was niet bekend wie de dader was. Gisteren verscherpte het debat. Marine Le Pen van het Front National beschuldigde Sarkozy van onderschatting van moslimextremisme.