Continu

Hero, Hero, arme Hero. Wat moest je veel praten en wat kwam er veel uit. Vooral de volgende uitspraak viel mij op, toen hij het had over zijn eerdere pogingen om de PVV van binnenuit te hervormen: „Maar de deur naar verandering is continu dichtgegooid.” Het is zo’n zin waar je je meteen iets bij

Hero, Hero, arme Hero. Wat moest je veel praten en wat kwam er veel uit. Vooral de volgende uitspraak viel mij op, toen hij het had over zijn eerdere pogingen om de PVV van binnenuit te hervormen: „Maar de deur naar verandering is continu dichtgegooid.”

Het is zo’n zin waar je je meteen iets bij probeert voor te stellen

Het is zo’n zin waar je je meteen iets bij probeert voor te stellen. Maar dat lukt niet. Want wat is continu dichtgooien? Dicht is dicht, zou je zeggen. Iemand moet die deur, waarachter ‘verandering’ woont, weer openzetten (dat zal Hero wel hebben gedaan), zodat hij weer kan worden dichtgegooid. Maar dan is dat dichtgooien al niet continu meer. Dan is het ‘steeds weer’.

‘Continu’ is een favoriet woord van veel mensen. Het is op zichzelf een neutraal woord, maar het wordt eigenlijk altijd gebruikt in negatieve zin. Vaak wordt het ook uitgesproken als ‘kóntenu’, waardoor het iets vies krijgt. „Het was best een aardig restaurant, maar kóntenu van die jengelkids van ‘Ik wil dit en ik wil dat’. En die ouders niks doen natuurlijk.”

Ik kan me bijna niet voorstellen dat ‘continu’ zonder meer positief wordt gebruikt. „Er werden continu nieuwe taarten op dat buffet gezet.” Dat is positief, maar er hangt ook een geur omheen van ‘overdaad schaadt’, en dat is natuurlijk weer negatief.

Synoniemen van continu hebben die negatieve bijsmaak ook. Neem ‘voortdurend’. Moeilijk om daar iets bij te verzinnen wat niet negatief is. „Op het huwelijksfeest werden we voortdurend getrakteerd op toespraken en sketches.” Dat klinkt niet als een feest waar je bij had willen zijn.

Het is alsof wij gebeurtenissen die voortduren sowieso niet waarderen. Iets moet blijkbaar eindig zijn. Zou dit komen doordat we sterfelijk zijn? Stel dat er wezens zouden bestaan die onsterfelijk waren. Zouden die woorden als ‘continu’ en ‘voortdurend’ wel positief kunnen gebruiken?

Mijn vader kreeg vroeger op catechisatie geleerd dat hij, als hij ooit in de hemel zou komen, daar tot in de eeuwigheid God zou moeten aanschouwen. Hij stelde het zich voor als een bioscoopzaal waar hij nooit meer uit zou mogen. Het heeft zijn geloof niet veel goed gedaan.

Er is volgens mij maar één woord dat met ‘continu’ te maken heeft, dat wel onverdeeld positief wordt gebruikt. Dat is het woord ‘continuïteit’. „We streven hier binnen het bedrijf naar continuïteit.” Een heerlijk woord, waar iedereen meteen rustig van wordt. Niemand weet echt wat ermee wordt bedoeld, dus iedereen kan meeknikken: „Jaaa, continuïteit. Héél belangrijk.”

    • Paulien Cornelisse