Champagne? Nee, liever fijn de tuin in

Guus Kuijer/ Foto Bram Budel

Wat wel de ‘Nobelprijs voor jeugdliteratuur’ wordt genoemd ging dinsdag naar Guus Kuijer. Naast prestige won Kuijer met die onderscheiding ruim 560.000 euro aan prijzengeld. Daar is hij verschrikkelijk blij mee, toch? Hij reageerde er al even eigenzinnig op als de personages uit zijn boeken.

Dinsdagmiddag had Guus Kuijer (1942) alweer iets anders aan zijn hoofd. Hij liet op Twitter van zich horen over dat ‘andere’ grote nieuws, namelijk dat Hero Brinkman de PVV-fractie verliet. „Het kan me eerlijk gezegd niet schelen welke regering hierna komt, als ze zich maar niet laat gedogen door discriminerende mafketels.”

Niets over het telefoontje uit Zweden van die ochtend dus. Niets over dat hij was uitgeroepen tot de twaalfde laureaat van de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), een onderscheiding die met ruim 560.000 euro prijzengeld gezien kan worden als de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur. Vooruit, één grappige en ietwat cryptische tweet daarover dan: „Ik ben zooo gewoon gebleven!”

Gewichtig doen over zichzelf is niet des Kuijers. Interviews geeft hij niet. Maandag twitterde hij nog dat hij het zeer onwaarschijnlijk achtte dat hij de Lindgren-prijs zou winnen. De winnaar was dan ook volstrekt onvoorspelbaar: er was een lijst van 184 genomineerde schrijvers, illustratoren en instellingen, die volgens de jury werken in de geest van Astrid Lindgren de kinderliteratuur promoten.

Abonnees kunnen het artikel van Thomas de Veen hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Woensdag 21 maart 2012, pagina 16 - 17.