Britse senioren beginnen nieuw leven in India

The Best Exotic Marigold Hotel

Regie: John Madden. Met: Judi Dench, Maggie Smith, Bill Nighy. ***

In The Best Exotic Marigold Hotel zijn de hoofdpersonen allemaal de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd en komen erachter dat ze in de Britse maatschappij zijn uitgerangeerd. Er zijn geen woningen meer, geen pensioenen, geen fatsoen en geen gezondheidszorg. Terwijl alle diensten die ze van nutsbedrijven kunnen verwachten aan jongens en meisjes uit India zijn uitbesteed, lijkt het opeens niet zo’n grote stap meer om hun oude dag dan maar in India zelf te gaan slijten, waar – o gat in de markt – zelfs het paleis van een maharadja tot bejaardentehuis is omgebouwd.

Het is een beetje rommelige premisse. Doel is om de club van zeven mannen en vrouwen naar Jaipur te krijgen op weg naar een hotel vol vergane glorie, grappige misverstanden, een beetje cultuurshock en een kans op een nieuw leven. Tot zover niets nieuws onder de zon. Dit soort films drijft op clichés. Niet erg, zolang die maar verstopt zijn in onderkoelde dialogen, en laat die maar over aan het Britse acteursgilde, aangevoerd door Judi Dench en Bill Nighy.

Maar hoe goedgemutst de film ook is, hij zeilt wel erg gemakkelijk langs zaken als het Britse koloniale verleden in India en de manier waarop de wederopbouwgeneratie nu de dupe wordt van de neoliberale doctrines van de filmisch zo bejubelde Margaret – The Iron Lady – Thatcher. Wanneer als een van de redenen voor de exodus van deze bejaarden bijvoorbeeld hun geldgebrek wordt genoemd, dan vraag je je toch af hoe ernstig dat eigenlijk allemaal is, als ze nog steeds een ticket naar India hebben kunnen betalen. De schuimtaart stort zachtjes in elkaar, hoe aanstekelijk de avonturen van Dench en co ook zijn.

    • Dana Linssen