Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Brinkman weekt drie Statenleden los uit PVV

Opnieuw een tegenslag voor Geert Wilders: de PVV-fractie in Noord-Holland valt uiteen. Net als Hero Brinkman voelden drie Statenleden zich niet meer thuis bij de PVV.

Ze leken wel dissidenten toen ze gisteravond naar buiten stapten. En dat terwijl ze hun partij, de PVV, juist trouw bleven. Statenleden Dannij van der Sluijs en Joost van Hooff besloten na uren vergaderen niet met Hero Brinkman uit de PVV-fractie in Noord-Holland te stappen. Drie andere Statenleden volgen Brinkman wel. Brinkman verklaarde de „harde PVV-lijn” in Noord-Holland te willen voortzetten.

Hero Brinkman, die dinsdag uit de PVV stapte na onenigheid met Geert Wilders over democratisering van de partij en het Polen-meldpunt, had de hele fractie van de PVV willen losweken. Dat lukte hem gisteravond dus niet. Hij liet weten daarover „teleurgesteld” te zijn. Brinkman stak de voorbije maanden veel tijd en energie in het fractievoorzitterschap in Noord-Holland.

Zichtbaar aangeslagen las Van der Sluijs gisteravond een verklaring voor waarin hij zei „volslagen verrast” te zijn door het vertrek van Brinkman. Op de vraag of ze onder druk zijn gezet om ook uit de PVV te stappen, antwoordt Van der Sluijs: „Natuurlijk. U kent Brinkman toch?”

Brinkman kreeg wel Monica Nunes, Cora Bot-Koeman en Gerton van Unnik zo ver hem te volgen. Het beleid van de nieuwe fractie zal niet veel veranderen, verklaarde de ex-PVV’er. Hij zet zich nog steeds in voor een „kleine overheid, een integere overheid en minder multicultigeneuzel”. Onder welke naam de vier verdergaan is nog onduidelijk.

Brinkman gaf zijn ex-collega’s een sneer. De Statenleden die hem volgen noemde hij „precies de toppers op wie ik gehoopt had”. „Wij zijn de echte PVV. Het harde geluid komt van ons.” De andere twee noemde hij de „meest gematigde leden”.

Geert Wilders zei het gisteravond „erg jammer” te vinden dat vier PVV-Statenleden opstappen. „Maar ik ben verheugd dat er twee bij de PVV blijven.” Het uiteenvallen van de Noord-Hollandse fractie is de zoveelste tegenvaller voor Wilders in het provinciaal bestuur. Eerder stapte Statenleden in Friesland, Gelderland en Limburg uit de PVV-fracties, omdat ze niet goed functioneerden,of omdat ze teleurgesteld waren over de koers van de partij.

Onder PVV-Statenleden in Noord-Holland werd al langer gemopperd over de Tweede Kamerfractie. „We hoorden nooit iets van ze”, zei Statenlid Monica Nunes. Zij besloot dinsdag al om Brinkman te volgen en ze zat naast hem tijdens de persconferentie die hij daar gaf. Daar was ook Jacky Stevens, die in april samen met Brinkman „een dag voor jongeren met PVV-sympathieën” zal organiseren. Wilders was eerder tegen een PVV-jongerendag.

Voor het provinciebestuur van Noord-Holland zal de afscheiding waarschijnlijk weinig consequenties hebben. De coalitie van VVD, PvdA, D66 en CDA kan rekenen op 35 van de 55 zetels in de Provinciale Staten.