Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Winkels

Boekhandel Selexyz vraagt surseance aan

Door een dalende boekenverkoop is Selexyz in problemen gekomen en heeft het uitstel van betaling aan moeten vragen. Foto SXC / Fastfood

Boekhandel Selexyz vraagt uitstel van betaling aan. Dit maakte het bedrijf achter boekhandels als Donner in Rotterdam, Scheltema in Amsterdam en Verwijs in Den Haag vandaag bekend.

Volgens Selexyz hebben de bank en de schuldeisers het niet eens kunnen worden met een potentiële nieuwe investeerder.

De winkelketen schrijft in een persbericht:

“Ondanks de relatief goede resultaten in winkel- en internetomzet van de Boekenweek is er onvoldoende liquiditeit in kas om de winkelhuur en salariskosten te kunnen betalen. Daarom is besloten surseance van betaling aan te vragen.”

Selexyz lijdt al tijden onder online boekenverkoop

De geschiedenis van het boekenbedrijf gaat helemaal terug naar 1753, toen Dirk Kemink in Utrecht een drukkerij annex boekhandel opende.

Selexyz is de boekhandelketen met de grootste omzet van Nederland en heeft van alle boekhandels ook de meeste mensen in dienst.

Selexyz lijdt vooral onder de verkoop van boeken op internet. De boekhandelketen had een paar jaar terug de kans om bol.com over te nemen. Die online boekenhandel was in 2002 voor 200.000 euro te koop.

Oud-directeur van Selexyz, Matthijs van der Lely, vertelde onlangs in Elsevier dat de beslissing om Bol.com niet te kopen de grootste fout van zijn leven is geweest.