Blunder bederft dag voor Romney

Het had gisteren zo’n mooie dag kunnen worden voor Mitt Romney. Bij de Republikeinse voorverkiezing in Illinois had hij zijn grootste rivaal Rick Santorum net met gemak verslagen. En nu kreeg hij ook nog de steun van een prominente partijgenoot waar hij al zo lang op aasde.

De populaire oud-gouverneur van Florida Jeb Bush, broer van de ene en zoon van de andere oud-president Bush, zei gisteren dat het tijd is dat de partij zich achter Romney schaart. Hij gaf er meteen een tip bij wie de ideale running mate zou zijn: senator Marco Rubio uit Florida, 40 jaar oud en „dynamisch, opgewekt, gedisciplineerd en principieel”.

Maar toen bedierf een adviseur van Romney ongewild het beeld dat niets de kandidatuur van Romney nog in de weg kan staan. Het was precies wat Santorum nodig had.

Romneys adviseur Eric Fehrnstrom gaf antwoord op een vraag hoe Romney na de voorverkiezingen campagne zou gaan voeren tegen president Obama en gematigde kiezers aan zich zou gaan binden. „Voor de campagne in het najaar druk je op de reset-knop”, zei Fehrnstrom. „Alles verandert” . En om dat te illustreren gebruikte hij het beeld van een sinds de jaren vijftig populair kinderspeeltje, waarop je door aan twee knoppen te draaien tekeningen kan maken. „Het is bijna als Etch A Sketch. Je schudt even en je kan helemaal opnieuw beginnen.”

Romneys rivalen zagen meteen dat dit een prachtig symbool was voor het verwijt dat zij Romney steeds maken: dat hij zich alleen maar voordoet als echte conservatief omdat het nu even goed uitkomt. Santorum verscheen prompt in een zaaltje met het bekende roodomrande speelgoed: „Even schudden en alles wat Romney gezegd heeft is weg, en dan gaat hij een hele nieuwe tekening maken voor de verkiezingen in november.” (AP)