beeldende kunst

Part of Someone’s Diorama van Karin van Pinxteren Foto De Pont

Beeldengalerij

Beeldengalerij Het Depot opent op zondag 25 maart officieel haar nieuwe locaties. Met een totale oppervlakte van ruim 9.000 vierkante meter is de galerij het grootste podium voor beeldhouwers in Nederland. De nieuwe gebouwen, voorheen van de Wageningen Universiteit, zijn aan hun nieuwe functies aangepast door architect Bas van Hille. Het Depot richt zich specifiek op hedendaagse beeldhouwkunst van torsen en fragmenten. De opening van de nieuwe gebouwen wordt gemarkeerd door diverse tentoonstellingen. 25 maart, www.hetdepot.nl

Europe will be stunned

De tentoonstelling … and Europe will be stunned was een van de sensaties van de 54ste Biënnale in Venetië in 2011 waar het voor het eerst getoond werd in het Poolse nationale paviljoen. Deze video-installatie van de Israëlisch-Nederlandse kunstenaar Yael Bartana (1970) bestaat uit drie films: Nachtmerrie, Muur en toren en Moord. Samen vormen ze The Polish Trilogy over de Jewish Renaissance Movement in Polen (JRMiP) die pleit voor de terugkeer van 3,3 miljoen Joden naar Polen. 24 maart t/m 26 aug Van Abbe Museum. www.vanabbemuseum.nl

Spelen met keukenraspen

Zoals Alexander Calder speelt met zijn eigen gemaakte circus van ijzerdraad, zo speelt de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck (1969) met het decor van zijn video Staging Silence (2009). Twee anonieme handen bouwen steeds wisselende ruimtes; een metropool, een wachtkamer, een cruiseschip. Zelf geknutselde decorstukken en herkenbare voorwerpen veranderen gaandeweg van betekenis door hun wisselende setting. Zo worden thermosflessen en keukenraspen wolkenkrabbers in een stad bij nacht. Op de Beeck speelt met perceptie, schaal en betekenis in deze poëtische video die te zien is in de projectenzaal van het Gemeentemuseum Den Haag. 24 maart t/m 17 juni. www.gemeentemuseum.nl

Karin van Pinxteren

In de kunst van Karin van Pinxteren gaat het om het verlangen naar contact; met de ander en de omringende ruimte. Tegelijkertijd is er het besef dat van een werkelijke ontmoeting nooit sprake kan zijn. In de tentoonstelling Part of Someone’s Diorama in De Pont exposeert Van Pinxteren twee- en driedimensionaal werk, ruimtelijke installaties en performances. Behalve het beeld speelt ook de taal een belangrijke rol. 24 maart t/m 13 mei. www.depont.nl

New York Times

Al meer dan dertig jaar geeft The New York Times Magazine fotografie een prominente rol. Opvallend in de wijze waarop dit vermaarde magazine gebruikmaakt van fotografie is dat beeld vaak allesbehalve ondergeschikt is aan tekst. Het magazine vindt toepassingen of invalshoeken die keer op keer een verrassend en uitzonderlijk sterk resultaat opleveren. De tentoonstelling The New York Times Magazine Photographs onderzoekt de kern van zowel de fotografie als het geprinte tijdschrift op het moment dat de rol van deze beide media zeer aan verandering onderhevig is.

23 maart t/m 30 mei, FOAM. www.foam.org

Berg en Schwarz

Het schilderspaar Else Berg en Mommie Schwarz woonde en werkte tussen 1910 en 1942 in Nederland en werd sterk beïnvloed door verschillende nationale en internationale avant-gardistische kunststromingen. Het Joods Historisch Museum brengt ruim tachtig van hun schilderijen en tekeningen bij elkaar, samen met enkele werken van tijdgenoten die hen inspireerden, zoals Leo Gestel, Jan Sluijters en Charley Toorop. 23 maart t/m 24 juni in JHM. www.jhm.nl