Als de verveling toeslaat in Afghanistan en je toevallig een Apache-piloot bent

Het is mogelijk ongepast om nu te zeggen: wat doe je als Amerikaanse trooper in Afghanistan als je geen korans verbrandt of in een vlaag van verstandsverbijstering zestien burgers vermoordt? Hoe dan ook zou het logische antwoord zijn: je gedeisd houden. Maar dat blijkt toch lastig.

Bovenstaande video is onder meer te bekijken op Military.com. Een soort verzamelplaats voor hen die affiniteit hebben met het leger:

“Military.com connects servicemembers, military families and veterans to all the benefits of service — government benefits, scholarships, discounts, lifelong friends, mentors, great stories of military life or missions, and much more.”

Return to target

Op de site staan dus ook video’s die veelal opgenomen zijn door militairen in combat en de kijker meenemen naar combat-situaties als hinderlagen in Irak of vuurgevechten in Afghanistan.

Overigens zijn bij de crash met de Apache AH-64 geen gewonden gevallen, laat staan doden. Dat leert althans de begeleidende tekst ons. De piloot zou een manoeuvre uitvoeren die ‘return to target’ heet. Maar aan de reacties op de grond te horen wordt deze niet bepaald routineus uitgevoerd. Het incident vond plaats in Sharana, de hoofdstad van de provincie Paktika.

    • Jules Seegers