Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Aan Al-Qaeda gelieerde organisatie eist schietpartijen Toulouse op

Openbaar aanklager Vallet Michel spreekt in Toulouse de pers toe. Hij stelde onder meer dat schutter Merah de schietpartij bij een joodse school inderdaad heeft gefilmd. Foto AFP / Remy Gabalda

Jund al-Khalifah, een groepering gelieerd aan Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb uit Noord-Afrika, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de recente schietpartijen in en rond Toulouse. Dat meldt de organisatie vandaag in een verklaring op de website Shamekh, die doorgaans nieuws brengt van Al-Qaeda.

De organisatie roept Frankrijk in de verklaring op zijn “vijandige” beleid ten opzichte van moslims af te zweren.

Jund al-Khalifah (betekenis: de soldaten van het kalifaat) eiste eerder aanslagen op in Afghanistan en Kazachstan. Schutter Mohamed Merah beweerde de afgelopen twee dagen al banden te hebben met Al-Qaeda.

Mohamed Merah claimde al banden te hebben met Al-Qaeda:

Schutter is ‘ridder van de islam’

Jund al-Khalifah schrijft dat de aanslagen drie aanslagen in en rond Toulouse van de afgelopen weken zijn gepleegd door “de Franse Youssef”, “een van de ridders van de islam.”

De tekst roept de Franse overheid op haar “beleid ten opzichte van moslims te herzien” en haar “vijandige neigingen in de richting van de islam te laten varen.” Want dat beleid brengt alleen “ellende en vernietiging”, zo stelt de tekst.

Amateurbeelden van een joyride van schutter Mohamed Merah:

Schutter bij vuurgevecht door het hoofd geschoten

Schutter Merah werd eerder vandaag doodgeschoten na een 32 uur durende belegering van zijn appartement van Toulouse. Volgens de Franse openbare aanklager overleed Merah, nadat hij in zijn hoofd was geschoten.

Ook bevestigde de aanklager dat Merah de moord op een rabbijn en drie kinderen bij een joodse school in Toulouse begin deze week heeft gefilmd. Dat vermoeden bestond al, omdat enkele getuigen hem tijdens de schietpartij met iets dat leek op een camera om zijn nek zouden hebben gezien.

Sarkozy zei eerder vandaag dat hij het bezoeken van terroristische websites en het reizen naar terroristische kampen in Afghanistan en Pakistan strafbaar wil stellen.