Zware klus bij Philips voor mondiaal manager

Eric Rondolat wordt de baas van 54.000 mensen – de lichtdivisie van Philips. Het product waarmee de multinational groot is geworden, staat onder druk.

Eric Rondolat wordt de nieuwe topman van de lichtdivisie van Philips.

Rondolat krijgt de leiding van de grootste lichtproducent ter wereld, maar ook de Philips-divisie die de grootste problemen heeft. In 2011 leed de lichtdivisie een verlies van 362 miljoen euro bij een omzet van 7,6 miljard euro (ruim 30 procent van de totale omzet). In 2010 bedroeg de divisiewinst nog 695 miljoen bij een omzet van 7,5 miljard euro. Er werken 54.000 mensen – bijna de helft van het totale aantal werknemers.

Philips-topman Frans van Houten nam vorig jaar na het vertrek van Rudy Provoost de leiding van de lichtdivisie over, nadat er grote operationale problemen bleken te zijn. Op 1 april neemt Rondolat de leiding over van Van Houten. De Philips-topman meldde eind januari al dat een nieuwe topman voor de lichttak was gevonden. De afgelopen periode weken moest nog worden onderhandeld over de arbeidsvoorwaarden.

Eric Rondolat (45) is geboren in Marokko en bezit de Franse en Italiaanse nationaliteit. Hij werd opgeleid tot ingenieur aan het Institut National Polytechnique in Grenoble en volgde een internationale marketing opleiding aan École Supérieure de Commerce ook in Grenoble. Hij werkte sinds 1990 bij Schneider Electric, een specialist in technologie voor energiemanagement. Voor deze Franse multinational werkte hij van 2001 tot 2003 in Latijns-Amerika, daarna bekleedde hij verschillende functies op het hoofdkantoor in de Parijse voorstad Rueil-Malmaison. Sinds 2010 was hij in China gestationeerd en moest hij leiding geven aan de activiteiten van Schneider in Azië. Philips beschouwt Azië als een van de belangrijkste groeimarkten voor het elektronicaconcern.

Rondolat is volgens Van Houten „een echte entrepreneur” die in staat moet zijn om de lichtdivisie te laten omschakelen naar energie-efficiënte ledverlichting. Rondolat gaat deel uitmaken van de raad van bestuur van Philips. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

Afgelopen jaar boekte Philips een verlies van 1,3 miljard euro tegen een winst van 1,5 miljard een jaar eerder. In reactie op de financiële crisis is Philips bezig met een wereldwijde reorganisatie, waarbij 4.500 van de 121.888 banen verdwijnen. De sanering moet over twee jaar een besparing van 800 miljoen euro opleveren. Op de uitgaven voor research & development (ruim 7 procent van de omzet) gaat het bedrijf niet bezuinigen. „Innovatie blijft onze levensader”, zei Van Houten bij de presentatie van de jaarcijfers. Innovatie is volgens hem het instrument om de crisis te bestrijden, waarbij hij onder meer straatverlichting met ledtechnologie noemde waardoor fors kan worden bezuinigd op het energieverbruik. Led is inmiddels goed voor bijna een vijfde van de gehele lichtomzet en Philips heeft er wereldwijd een groter marktaandeel mee dan met ‘ouderwets’ licht.

Gezondheidszorg is wereldwijd een groeimarkt en daarom zet Philips zijn kaarten steeds meer op de divisie Healthcare. Ook de winstgevendheid is gunstig in vergelijking met de andere sectoren. Medische systemen zijn bijvoorbeeld twee keer zo winstgevend als verlichting. Vorig jaar stonden de marges in de lichtdivisie onder druk door de opkomst van Aziatische prijsvechters. Daardoor was het moeilijk om de hogere grondstofprijzen volledig door te berekenen in de prijzen.