Waarnemers naar Birma

Birma heeft internationale waarnemers uitgenodigd om de verkiezingen van 1 april te monitoren. Het is voor het eerst dat het geïsoleerde land, waar militairen achter de regering de dienst uitmaken, daartoe overgaat.

De regering in Rangoon heeft het nieuws nog niet bevestigd. Het lekte uit langs internationale kanalen. Dinsdag maakte de Organisatie voor Zuidoost-Aziatische Staten ASEAN bekend dat er een verzoek uit Birma was gekomen om 23 waarnemers te leveren, inclusief twee parlementariërs uit elke lidstaat en vertegenwoordigers van de media. Woensdag bleek dat ook aan de VS en de EU om waarnemers is gevraagd.

De pro-democratische oppositieleidster Aung San Suu Kyi mag voor het eerst weer aan de verkiezingen deelnemen sinds de militairen in 1990 weigerden de overwinning van haar National League for Democray te erkennen. In november 2010 werd haar huisarrest, dat jarenlang duurde, opgeheven.

Analisten menen dat de regering de verkiezingen hard nodig heeft voor haar internationale geloofwaardigheid en het versoepelen van sancties. De EU, de VS en de VN noemen de verkiezingen „een belangrijke test” voor Birma’s hervormingsbereidheid. (BBC, AP)