Franse politie in vuurgevecht met schutter Toulouse - drie agenten gewond

Zo'n 50 elite-troepen van de Franse politie proberen de verdachte te arresteren in Toulouse. Nog 300 agenten zijn ter plaatse. Foto Reuters / Pascal Parrot

De Franse politie is in een vuurgevecht geraakt met de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor het doodschieten van vier mensen op een Joodse school in Toulouse. Het huis van de man is omsingeld, maar de schutter is nog niet aangehouden. Updates komen binnen van onze correspondent in Toulouse, Dirk Vandenberghe.

Update 9.28 uur Rond het huis van de schutter is volgens een fotograaf een grote explosie gehoord, meldt persbureau AFP. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Update 9.16 uur De schutter zou van plan zijn zich “begin van de middag” over te geven. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken zojuist gezegd. Hij heeft volgens de minister een pistool uit het raam van zijn woning gegooid, maar zou nog andere wapens hebben.

Update 8.36 uur De burgemeester van Toulouse zegt dat het niet de bedoeling is de schutter, die zich nog altijd verschanst, neer te schieten. De man dient gearresteerd te worden. De verdachte praat veel, maar werkt niet mee, meldt de burgemeester.

Update 07.50 uur Een politiebron meldt dat drie agenten gewond zijn geraakt door toedoen van de schutter. Ze zijn er niet ernstig aan toe. Ook weet deze bron te melden dat de broer van de schutter zichzelf aangaf.

Update 06.54 uur Met de schutter zou inmiddels weer worden onderhandeld over overgave. Het laatste uur zijn geen schoten gehoord.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Nu weer even stiller in de buurt. Wel veel geblindeerde politieauto’s die af en aan rijden. Onderhandelaars? #Toulouse

Drie agenten zijn lichtgewond geraakt, bevestigen de autoriteiten. De verdachte vuurt sinds drie uur vannacht naar de politie rond zijn woning in een noordelijke voorstad van Toulouse. De 24-jarige Fransman van Algerijnse origine claimt banden te hebben met Al-Qaeda en zegt mujahideen te zijn. Volgens minister Guéant van Binnenlandse Zaken heeft de schutter een opleiding gehad in Afghanistan en Pakistan. Volgens Guéant praat de verdachte veel met politieonderhandelaars en communiceert hij via z’n voordeur.

Het huis van de man ligt in een doorgaans rustige wijk in Toulouse, vlakbij de Joodse school. Op nog geen honderd meter van zijn huis is een militaire kazerne.

De eerste beelden:

De broer van de verdachte is inmiddels, op een andere locatie, gearresteerd. Volgens een politiebron ter plaatse heeft deze man zich zelf aangegeven. Onderhandelingen met de schutter zelf zijn mislukt. Zijn moeder was ingebracht om hem te overreden. Zij wilde echter niet met hem in gesprek, omdat ze weinig invloed op hem zou hebben, zo verklaarde ze. Bij de operatie is volgens een politiebron ter plekke een elite-team van vijftig man ingezet om de man te overvallen, van afdeling ‘Recherche, assistance intervention, dissuasion’ (RAID). Daarnaast zijn driehonderd agenten ter plaatse.

De politie houdt de straat waar het huis van de schutter staat afgesloten. Foto NRC / Dirk Vandenberghe

De politie houdt de straat waar het huis van de schutter staat afgesloten. Foto NRC / Dirk VandenbergheDe politie houdt de straat waar het huis van de schutter staat afgesloten. Foto NRC / Dirk Vandenberghe

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Volgens politiebronnen is de man die ze proberen te arresteren heel zeker de schutter van de joodse school #Toulouse

De verdachte zou volgens minister Guéant lid zijn geweest van Forsane Alizza, een onlangs verboden islamitische groepering. Op de site van die groepering staat te lezen dat de activiteiten zijn gestopt, en binnenkort een verklaring wordt afgegeven.

Wraak voor ‘moord op Palestijnse kinderen’

Volgens onze correspondent Dirk Vandenberghe is de politie er zeker van dat deze schutter ook de man is die afgelopen maandag op een Joodse school in Toulouse vier mensen doodschoot. Een rabbijn en drie jonge kinderen kwamen om toen een man op een scooter ‘s morgens vroeg het vuur opende op een groep ouders en kinderen die voor het beginnen van de lessen bij de school stonden.

De man zou met die aanslag, maar naar eigen zeggen ook met schietpartijen vorige week, wraak hebben willen nemen voor “de moord op duizenden Palestijnse kinderen”, zo verklaarde minister Guéant vanmorgen. Bovendien wilde hij wraak nemen op het Franse leger vanwege de mengeling in buitenlandse aangelegenheden, vooral Afghanistan. Bovendien is hij fel tegen het Franse verbod op de boerka.

Verdachte op het spoor via ip-adres

Het onderzoek van de politie kwam in stroomversnelling na het onderscheppen van het ip-adres van zijn broer, meldt Sud Ouest. De twee zouden hebben besproken hoe ze het eerste slachtoffer zouden aanvallen. De parachutist Ziaten Ibn Imad, 30, werd op 11 maart in Toulouse doodgeschoten, toen hij bij een afspraak met de verdachte(n) kwam om een motor te kopen die werd geadverteerd via internet.

Ook zou de verdachte bij een Yamaha-dealer hebben geïnformeerd hoe de geolocatie-service op zijn TMax 530 scooter uit te zetten. Die service is bedoeld om de scooter te achterhalen bij diefstal.

De man was al drie dagen, nog voor de aanslag op de Joodse school, in beeld bij de geheime diensten.

Man is ook verantwoordelijk voor eerdere moorden op militairen

Met de verklaringen van de verdachte tijdens de onderhandelingen vanmorgen, lijkt bevestigd dat deze schutter dezelfde is die vorige week betrokken was bij twee incidenten vorige week, waarbij drie militairen werden gedood. Persbureau AFP meldt dat de man al bij de eerste twee schietpartijen in beeld was bij de politie. Tijdens het onderzoek en na de schietpartij op de Joodse school werd cruciaal bewijsmateriaal ontdekt, wat de man aan de aanslagen linkte, zo zegt een anonieme bron bij de politie tegen AFP. Het niveau van terrorismedreiging werd deze week verhoogd in het gebied rondom Toulouse.

Bij de verschillende incidenten werd door de politie al gemeld dat hetzelfde pistool is gebruikt. Ook de methode was hetzelfde: een schutter op eenzelfde scooter.

De twee militairen die eerder vorige week omkwamen in Montauban worden vandaag begraven. De slachtoffers van de schietpartij op de Joodse school in Toulouse van maandag worden vanmorgen begraven in Israël.

De BBC heeft een profiel gemaakt van de zeven slachtoffers.

    • Peter van der Ploeg