VN: moord bij verkiezingen Congo

Het leger, de politie en de Republikeinse Garde van de Democratische Republiek Congo hebben 33 moorden gepleegd en 265 buitenrechtelijke arrestaties uitgevoerd in de hoofdstad Kinshasa na de presidentsverkiezingen van vorig jaar november. Dat staat in een rapport van het mensenrechtenbureau van de VN dat gisteren verscheen.

„We hebben meerdere verhalen gehoord over de Republikeinse Garde die met scherp schoot op menigtes”, zei VN-mensenrechtenchef Navi Pillay. „De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat deze ernstige mensenrechtenschendingen worden onderzocht. De daders moeten voor het gerecht worden gesleept en de mensen die nog steeds illegaal worden vastgehouden moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.”

De Congolese minister van Justitie heeft de bevindingen uit het VN-rapport verworpen. Internationale waarnemers zeggen dat de verkiezingen van november – gewonnen door president Joseph Kabila – frauduleus zijn verlopen.

Van de 33 personen die zouden zijn vermoord in november en december 2011, meldt het rapport dat er 22 zijn doodgeschoten. Daarnaast zijn er 82 gewonden gevallen, waarvan 61 zijn beschoten.

Getuigen worden geciteerd die zeggen dat sommige lijken in een rivier zijn gegooid, terwijl andere in massagraven zijn gedumpt. Volgens het rapport was betrokkenheid bij oppositiepartij UDPS de hoofdreden om 265 burgers op te pakken.

Onderzoekers van de VN verzamelden 110 verklaringen van verschillende bronnen, waaronder slachtoffers, getuigen, Congolese autoriteiten en vertegenwoordigers van politieke partijen. De onderzoekers bezochten ook ziekenhuizen, gevangenissen en klinieken.

De presidentsverkiezingen waren de eerste sinds het einde van de oorlog in 2003 die zo'n vier miljoen Congolezen het leven kostte. President Kabila heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt bij het verkiezingsproces, maar zegt dat geen enkele stemming perfect verloopt en verwerpt aanklachten dat de uitslag ongeloofwaardig is. (BBC, AP)