VN: grove schendingen mensenrechten in Congo

Congolese veiligheidstroepen hebben zich bij de verkiezingen vorig jaar schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder moord en marteling.

KINSHASA. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat gisteren is gepubliceerd. Congo hield op 28 november presidentsverkiezingen. Volgens het onderzoek van de VN zijn in november en december ten minste 33 mensen gedood in de hoofdstad Kinshasa. Ook raakten zeker 83 mensen gewond, veelal door kogels. Volgens het rapport zijn ook zeker 265 mensen gearresteerd, vaak zonder reden.

VN-mensenrechtenchef Navi Pillay zei gisteren: „We hebben meerdere verhalen gehoord over de Republikeinse Garde die met scherp schoot op menigtes. Ook zouden willekeurig gearresteerde mensen zijn gemarteld. De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat deze schendingen worden onderzocht. ” De meeste mensenrechtenschendingen werden begaan door leden van de Republikeinse Garde en de Nationale Politie, volgens het rapport. Het leger was veel minder betrokken bij het geweld.

De verkiezingen van vorig jaar verliepen zeer onrustig. In sommige districten behaalde president Joseph Kabila 100 procent van de stemmen en bij andere stembureaus kwam meer dan 100 procent van de stemgerechtigden opdagen.

Volgens de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn de verkiezingen zo wanordelijk verlopen, dat het onmogelijk is te bepalen wie er werkelijk heeft gewonnen. AP