Video: Nederlander doet wat Leonardo da Vinci niet lukte, vliegen als een vogel

Jarno Smeets vliegt met vleugels door de lucht. Foto Screenshot YouTube / jarnosmeets80

Jarno Smeets had er maanden aan gewerkt, aan zijn Human Birdwings. Met twee enorme nylon vleugels aan zijn armen vloog hij begin deze week als een vogel door de lucht. Daarmee deed hij waarvan Leonardo da Vinci zijn leven lang droomde, maar wat het Italiaanse genie nooit lukte. Echt of nep, oordeel zelf.

Het moet gezegd dat Da Vinci natuurlijk niet de beschikking had over de moderne techniek van vandaag de dag. En die heb je wel nodig als je zoals Smeets vanaf de grond met slechts een simpele aanloop wil opstijgen en daarna door de lucht wil fladderen als een vogel.

Smeets legde een paar weken geleden in het Belgische blad Humo al uit dat één ding duidelijk is: door simpelweg met je armen te wapperen zul je nooit opstijgen. Daarvoor zijn wij mensen niet sterk genoeg. Het menselijk lichaam is nu eenmaal niet gemaakt om te vliegen.

Het filmpje dat Smeets maakte van zijn ‘vogelvlucht’:

Maar Smeets, een 30-jarige ingenieur, verzon een oplossing: hij bevestigde kleine motoren met super lichte accu's op zijn rug om zijn armkracht te vergroten.

Smeets gespte verder twee gehackte Wii-controllers aan zijn armen, die de informatie over zijn bewegingen doorstuurden naar zijn smartphone. De smartphone stuurde vervolgens de armbewegingen weer door naar de vleugels, die daardoor dezelfde beweging maakten als zijn armen.

De vliegbeweging van Smeets komt dus wel degelijk volledig van zijn armen, de benodigde kracht komt echter uit de kleine motoren op zijn rug.

Net als hieronder in de reacties, bestaat er ook internationaal enige twijfel over de echtheid van het filmpje. Oordeel zelf, ook op basis van de uitleg van Smeets zelf in het Belgische blad Humo.

Update 22 maart 2012: Analyse van echtheid filmpje door een journalist die 'Jarno Smeets' interviewde
David Lemereis interviewde Jarno Smeets, of in ieder geval een man die zich met die naam voorstelde. Op Bright.nl geeft hij vandaag, in een uitgebreide analyse, zijn visie op de echt- of valsheid van het filmpje en het al dan niet bestaan van 'Jarno Smeets'. Zijn conclusie, na zijn aanvankelijke enthousiasme: het lijkt inderdaad een hoax.