Verdachte Toulouse eist moorden op

Franse politieagenten hebben het appartement van de schutter sinds vanochtend omsingeld, en onderhandelen over zijn overgave. Foto Reuters/Jean-Paul Pelissier

De verdachte van de aanslag in Toulouse heeft vandaag in onderhandelingen met de politie drie dodelijke aanslagen in Toulouse en Montauban opgeëist. De 24-jarige verdachte verklaarde alleen te hebben gehandeld.

Dat heeft openbaar aanklager François Molins vandaag laten weten naar aanleiding van de voortdurende onderhandelingen over de overgave van de verdachte. Deze heeft tegenover de politie verklaard dat hij akkoord is gegaan met een ‘algemene missie’ van Al Qaeda om aanslagen in Frankrijk te plegen. Volgens de verdachte wilde de terreurorganisatie dat hij een zelfmoordterrorist zou worden, maar dit heeft hij naar eigen zeggen geweigerd, aldus Molins volgens persbureau AP. Vanochtend had hij al geclaimd banden te hebben met Al-Qaeda en hij zou met het doden van de Joden wraak hebben willen nemen voor “de moord op duizenden Palestijnse kinderen”.

Verdachte wilde agent en soldaten vermoorden

De schutter heeft eerder vandaag al verklaard dat hij van plan was om vandaag nog meer moorden te plegen. De schutter wilde vandaag een militair vermoorden en ook had hij het gemunt op twee agenten van de politie van Toulouse, aldus Molins.

Deze plannen waren aanleiding voor de politieactie van vanochtend bij het appartementencomplex waar hij woonde. “Hij heeft geen spijt betuigd, behalve dan spijt dat hij niet meer tijd had om meer slachtoffers te maken”, voegde hij daaraan toe. De verdachte zou hebben gepocht dat hij ‘Frankrijk op de knieën heeft gekregen’ en dat hij niet als martelaar wilde sterven, maar juist ‘in leven wilde blijven om meer te moorden’. Inmiddels is in de wijk in Toulouse waar de moordverdachte zich ophoudt vanavond gas en elektriciteit afgesloten. Waarom dat precies gebeurde, blijft nog onduidelijk.

De politie kwam de verdachte op het spoor via de motor die hij bij de aanslagen gebruikte. Volgens Cédric Delage, secretaris van de lokale politievakbond, gaat het om een grijze Yamaha-motor die op 6 maart was gestolen. De broer van de schutter zou bij een motordealer hebben gevraagd hoe de GPS-tracker van de motor kon worden aangepast. De dealer nam daarop contact op met de politie.

Afgereisd naar Afghanistan voor training

Molins zei dat de schutter tweemaal naar Afghanistan is afgereisd en training heeft gevolgd in de regio Waziristan, een bolwerk van militante groepen. De broer van de verdachte zou betrokken zijn bij een organisatie die opstandelingen naar Irak heeft gestuurd.

Volgens Molins houdt de verdachte zich nog steeds schuil in zijn appartement. De actie begon woensdag in de vroege ochtend en duurt inmiddels al meer dan vijftien uur. Elite-eenheden van de Franse veiligheidsdiensten onderhandelen met Mehar over zijn overgave.