Uitgelicht

Film

All About Steve (Phil Traill, 2009, VS). Tenenkrommend slechte komedie die zijn faam alleen ontleent aan Sandra Bullock, voor het feit dat ze voor haar hoofdrol in deze film de Razzie Award voor slechtste actrice ontving en die prijs zelf in ontvangst kwam nemen. Een dag later won ze een Oscar voor beste actrice (in The Blind Side). RTL4, 20.30-22.35u.

The Lost World: Jurassic Park (Steven Spielberg, 1997, VS). Vervolg op de dinosaurussenblockbuster Jurassic Park (’93). Deze film biedt meer van hetzelfde en per saldo dus minder. De dino’s leven nu in het wild, op een eiland voor de kust van Costa Rica. Met Jeff Goldblum, Julianne Moore, Richard Attenborough en Pete Postlethwaite. RTL7, 20.30-23.10u.,

The Prince and Me (Martha Coolidge, 2009, VS). Voormalig Sex and the City-regisseuse Coolidge verdiept zich hier in de gevoelswereld van het laatste vrijgezelle meisje uit Wisconsin. Geëngageerde studente medicijnen Julia Stiles valt voor medestudent die de Deense troonopvolger blijkt te zijn. Met James Fox en Miranda Richardson als het koninklijk paar van Denemarken. RTL5, 22.35-00.40u.

Medalia de onoare (Calin Peter Netzer, 2009, ROE/D). Tragikomedie over een vijfenzeventigjarige Roemeen die op een dag per abuis een medaille ontvangt voor vermeende heldendaden tijdens WO II. Zelf kan hij zich van die periode nauwelijks meer iets herinneren maar hij grijpt de gelegenheid aan zijn leven achteraf nog wat glans te verlenen en wat respect van zijn familie te krijgen. Met Radu Beligan als de oude man en Ion Iliescu als zichzelf. Arte, 23.25-01.10u.

Informatief

Natuur op 2: dagboek van een olifant. Serie volgt een jaar lang het leven van een groep olifantenweesjes in een kliniek in Nairobi. We zien hun poging om het verlies van hun moeder te verwerken en hun inspanningen om terug te keren in de natuur. Het kan jaren van intensieve zorg kosten – waarbij de verzorgers niet zelden de rol van surrogaatmoeder op zich nemen – voordat ze eraan toe zijn om een zelfstandig leven te leiden. Vanavond: de tienjarige Emily is klaar om terug te keren naar de natuur, maar ze vervult een moederrol voor dertig andere weesolifanten. En in Samburu National Reserve wordt een stervende babyolifant gevonden die in de steek is gelaten. Ned.2, 19.55-20.25u.

The September Issue. Documentaire van R.J. Cutler waarin hoofdredacteur en staf van de Amerikaanse Vogue gevolgd wordt tijdens de voorbereidingen van het septembernummer van het modeblad. In die maand krijgt de herfstmode altijd ruime aandacht. RTL8, 20.30-22.30u.

Wikileaks: the secret life of a superpower. Eerste van twee uitzendingen waarin Richard Bilton de verschillen tussen woord en daad in het buitenlands beleid van de Verenigde Staten onderzoekt. Enerzijds moet dat beleid voldoen aan de idealen van vrijheid en democratie, anderzijds zijn er nationale veiligheid en eigenbelang. Via Wikileaks onthulde documenten tonen de dubieuze banden tussen de VS en Mubarak aan en laten zien hoe de ambassade in Kairo verrast werd door de Egyptische revolutie. Bilton toont ook de spanningen aan die in het Amerikaanse corps diplomatique ontstonden tijdens de controversiële War on Terror, de morele compromissen die Amerikaanse ambassadeurs sloten bij het repatriëren van Guantanamo Bay-gevangenen, en de geheime inspanningen van de Verenigde Staten om onderzoek naar misdaden van de CIA te blokkeren. BBC 2, 22.00-23.00u.

Op ’t nachtkastje. Serie miniportretten waarin men in vijf minuten kennis maakt met een auteur en zijn of haar werk, de passie en het enthousiasme, maar ook met de frustraties en keerzijdes van het schrijverschap. Vanavond Jean Pierre Rawie (1951), die tijdens de wekelijkse borrel met vrienden een bron van kennis is. Nu hij ouder wordt, vindt hij fictie oninteressant en is hij meer van de geschiedenis en de biografieën.Ned.2, 22.50-23.00u.

Het fort. Zwitserland is in Europa het land met de strengste toelatingseisen voor asielzoekers. Regisseur Fernand Melger filmde 60 dagen in een asielzoekerscentrum in Vallorbe, waar 200 mannen, vrouwen en kinderen wachten op de beslissing of ze worden toegelaten. Het centrum is omheind met prikkeldraad en de bewakingscamera staat 24 uur per dag aan. Slechts 1 procent wordt erkend als asielzoeker, de anderen moeten binnen 24 uur Zwitserland verlaten. Ned.2, 00.10-01.05u.

Storyville: Cage fighting women. Documentaire uit 2009 over een Amerikaanse tournee van de twee Britse vrouwen Rosi Sexton en Lisa Higo. Ze nemen er deel aan kooigevechten. BBC 2, 00.30-01.30u.

Sport

Voetbal: KNVB Beker. Verslag van de halve finale tussen Heerenveen en PSV. Veronica, 20.20-23.05u.