Tutoyeren

Als journalist zit ik weleens met het dilemma: wel of niet tutoyeren? Ik merk dat interviews soepeler verlopen in de je/jij-sfeer; de geïnterviewde is opener, ik durf meer door te vragen. Je wilt echter niet te amicaal doen, zeker als je de leeftijd van de gesprekspartner niet weet. Op een weblog, waar ik collega-schrijvers dit

Als journalist zit ik weleens met het dilemma: wel of niet tutoyeren? Ik merk dat interviews soepeler verlopen in de je/jij-sfeer; de geïnterviewde is opener, ik durf meer door te vragen. Je wilt echter niet te amicaal doen, zeker als je de leeftijd van de gesprekspartner niet weet.

Op een weblog, waar ik collega-schrijvers dit dilemma voorleg, blijkt dat velen dit vergelijkbaar ervaren. Én dat tutoyeren van beide kanten tot hilarische uitspraken kan leiden.

Zo vroeg een interviewkandidaat aan mijn collega: „Hoe lang gaat dit interview duren, schat je?” Gevolgd door: „O, wat zeg ik nou?!”

Margriet Zuidgeest