Strepen op gebruikte Wii

Nederland, Rotterdam, 08 maart 2008, Wii spelcomputer Nintendo, samen met een video beamer projectie / kinderen van fotograaf, eva (6) en jonas (8) foto; Peter Hilz
Nederland, Rotterdam, 08 maart 2008, Wii spelcomputer Nintendo, samen met een video beamer projectie / kinderen van fotograaf, eva (6) en jonas (8) foto; Peter Hilz

Na lang sparen heeft het negenjarige zoontje van Roger van de Kraan uit Maassluis een Wii-spelcomputer gekocht. „Op mijn aanraden tweedehands”, zegt Van der Kraan. „Dan hield ’ie nog 60 euro over om spellen te kopen.” Dus gingen vader en zoon naar Diskworld, vlakbij hun huis, waar een Wii voor 90 euro in plaats van 149 euro te koop stond. „Een bonafide zaakje met een sympathieke eigenaar”, zegt Van der Kraan. Maar, mailt hij Help@NRC, na een week spelen viel zijn zoontje „iets vreemds” op: strepen in het beeld. „Een bekend probleem. Google maar op Nintendo en strepen.”

Dus gingen vader en zoon met de Wii terug naar Diskworld, waar eigenaar Math Geuze het apparaat innam om te testen. Op zijn tv gaf de Wii geen strepen. „Volgens mij is er niks mis met dat ding”, zegt Geuze desgevraagd. „De Wii heeft nu eenmaal niet zo’n mooi beeld als bijvoorbeeld een Playstation 3. De figuurtjes zijn opgebouwd uit streepjes en tja, dat zie je.”

Geuze heeft Nintendo, de maker van de Wii, gebeld. Voor 94 euro kan meneer hem opsturen, dan krijgt hij een tijdelijk leenapparaat en dan gaan ze kijken of zijn Wii kapot – en te repareren – is. Maar dat vind ik onzin, schrijft Van der Kraan. „Dat bedrag is hoger dan de Nintendo waard is.”

Die strepen zijn geen dramatisch probleem, erkent hij. Hij vindt het alleen zo zielig voor zijn zoontje. „Dat je dan maanden gespaard hebt en je eerste aankoop een kat zonder staart (sic) wordt.” Eigenlijk is hij meer nieuwsgierig of hij Nintendo kan aanspreken op een product dat „kennelijk onvolmaakt” is.

Helaas, zegt een woordvoerster van Nintendo. Als een apparaat tweedehands is gekocht, is de koper niet de zogeheten ‘eerste consumentenkoper’.

En dan vervalt de garantie. „Als een consument niet in aanmerking komt voor garantie maar wel in het bezit is van een Wii-systeem, biedt Nintendo de mogelijkheid om het Wii-systeem tegen kosten te laten repareren. Als reparatie niet meer mogelijk is, kan de Wii tegen een gereduceerd tarief ingeruild worden door een vervangend exemplaar.”

Dus, meneer Van der Kraan, wij vrezen dat u de strepen maar voor lief moet nemen. Anders wordt de Wii van uw zoontje alsnog heel duur.

Tekst: Barbara Rijlaarsdam. Mail uw klachten naar help@nrc.nl.