Schutter Toulouse praat weer, Sarkozy roept op tot eenheid

De schutter die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen op een Joodse school in Toulouse praat niet meer met de politie. Hij onderhandelde eerder vanochtend nog met de politie, die zijn huis sinds vanochtend vroeg heeft omsingeld.

Agenten en brandweerlieden vanochtend in de straat waar het omsingelde huis van de schutter staat. Foto Reuters / Jean-Philippe Arles

De schutter die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen op een Joodse school in Toulouse praat weer met de politie. Hij zei vanochtend dat hij van plan was zich vanmiddag aan de politie over te geven.

De schutter, die sinds vannacht verschillende keren vanuit zijn omsingelde woning schoot en daarbij drie agenten verwondde, zei vanochtend tegen onderhandelaars dat hij zich ergens deze middag zou willen laten arresteren. Later vanochtend kon de politie volgens minister van Binnenlandse Zaken Claude Gueant niet meer met hem in contact komen. Hij benadrukte dat de politie er alles aan doet de schutter levend in handen te krijgen om hem voor de rechter te kunnen slepen.

Sinds het einde van de ochtend worden de overige bewoners van het flatgebouw waarin de schutter woont geëvacueerd, meldt persbureau AFP. De politie heeft vanochtend vroeg uit voorzorg ook drie familieleden van de schutter gearresteerd. Het zou gaan om de moeder en broer van de schutter en diens partner. Ze zijn in het kader van het onderzoek naar de moordpartij gearresteerd en kunnen volgens het AFP vier dagen worden vastgehouden.

Sarkozy: we mogen niet vervallen in discriminatie of wraakzucht

Sarkozy riep vanochtend in een verklaring de Franse bevolking op de nationale eenheid te bewaren. Hij zei dat de Fransen naar aanleiding van de schietpartij niet mogen vervallen in gevoelens van discriminatie en wraakzucht. “Terrorisme mag Frankrijk niet breken”, aldus de president.

De schutter, een 24-jarige Fransman van Algerijnse origine, claimt banden te hebben met Al-Qaeda en zou met het doden van de Joden wraak hebben willen nemen voor
“de moord op duizenden Palestijnse kinderen”. De lichamen van de vier slachtoffers zijn vanochtend in Jeruzalem gearriveerd waar ze later vandaag worden bijgezet. De Palestijnse premier Fayyad veroordeelde de moordpartij vanochtend en sprak zich uit tegen het misbruiken van de Palestijnse zaak door het vermoorden van kinderen.

De verdachte van de moordpartij zou in 2008 in de Afghaanse stad Kandahar uit een gevangenis zijn ontsnapt. Dat beweerde althans de directeur van de gevangenis vanochtend tegen persbureau Reuters. Hij zou met veel andere moslimextremisten zijn ontsnapt na een aanval van de Talibaan op de gevangenis. De schutter was volgens de directeur voor zijn ontsnapping veroordeeld tot drie jaar cel.