Schutter Toulouse ‘geeft zich vanmiddag over’

Agenten en brandweerlieden staan rondom het huis van de schutter. Foto AP / Remy de la Mauviniere

De Franse politie heeft het huis van de man die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen op een Joodse school in Toulouse nog altijd omsingeld. Hij zou zich “vanmiddag” willen overgeven aan de politie.

Update 11.10u: De schutter praat niet meer met de politie, heeft minister Gueant zojuist bekendgemaakt. Hij zei ook dat de politie uit voorzorg drie familieleden van de man heeft opgepakt.

De schutter, die sinds vannacht verschillende keren vanuit zijn omsingelde woning schoot en daarbij drie agenten verwondde, heeft volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Gueant tegen onderhandelaars gezegd dat hij zich ergens deze middag zou willen laten arresteren. Het is volgens de minister niet duidelijk of de schutter meent wat hij zegt. Gueant benadrukte dat de politie er alles aan doet de schutter levend in handen te krijgen om hem voor de rechter te kunnen slepen.

‘Schutter heeft nog meerdere wapens in woning’

Rondom het huis van de schutter werd omstreeks negen uur vanochtend een explosie gehoord. Het is niet duidelijk waar de luide knal precies vandaan kwam. De schutter gooide even daarvoor volgens minister Gueant een pistool uit zijn woning in ruil voor een apparaat waarmee hij met de politie kan communiceren. Hij zou echter nog meerdere wapens in het huis hebben, waaronder een machinegeweer en een Kalashnikov.

De schutter, een 24-jarige Fransman van Algerijnse origine, claimt banden te hebben met Al-Qaeda en zegt mujahideen te zijn. Volgens minister Guéant heeft hij een opleiding gehad in Afghanistan en Pakistan en is hij eind 2010 al eens gearresteerd in de zuid-Afghaanse stad Kandahar.

Het huis van de man ligt in een doorgaans rustige wijk in Toulouse, vlakbij de Joodse school. Bij de operatie is volgens een politiebron ter plekke een elite-team van vijftig man ingezet om de man te overvallen, van afdeling ‘Recherche, assistance intervention, dissuasion’ (RAID). Daarnaast zijn driehonderd agenten ter plaatse.

Lees meer details over de eerste uren van de operatie en de achtergronden van de dader in ons nieuwsbericht van eerder vanochtend.