Politie: schutter Toulouse niet gepakt

De schutter die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen op een Joodse school in Toulouse zou zijn gearresteerd. Dat meldt de Franse tv-zender BFM, maar het bericht is nog niet officieel bevestigd.

Brandweerlieden arriveerden vanmiddag in de buurt van het door de politie omsingelde huis van de schutter. Foto Reuters / Pascal Parrot

De schutter die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen op een Joodse school in Toulouse is nog niet gearresteerd. Een regeringswoordvoerder ontkende tegenover persbureau Reuters vanmiddag een bericht over zijn arrestatie van de Franse tv-zender BFM.

De politie omsingelde vanochtend vroeg het huis van de schutter, waarna een schotenwisseling volgde waarbij drie agenten gewond raakten. In de uren die volgden onderhandelde de politie met de schutter, een 24-jarige Fransman van Algerijnse origine, over zijn overgave. Hij zou tot half drie de tijd krijgen zich over te geven, anders zou de politie het plan hebben zijn woning te bestormen. Dat was rond drie uur vanmiddag nog niet gebeurd.

De schutter gooide vanochtend een pistool uit zijn woning in ruil voor een apparaat waarmee hij met de politie kan communiceren. Hij zou echter nog meerdere wapens in het huis hebben, waaronder een machinegeweer en een Kalashnikov. Het contact tussen politie en schutter werd aan het einde van de ochtend korte tijd verbroken, maar sinds begin van de middag zou de politie weer permanent met hem in contact staan.

De politie heeft vanochtend vroeg uit voorzorg ook drie familieleden van de schutter gearresteerd. Het zou gaan om de moeder en broer van de schutter en diens partner. Ze zijn in het kader van het onderzoek naar de moordpartij gearresteerd en kunnen volgens het AFP vier dagen worden vastgehouden.

Sarkozy: we mogen niet vervallen in discriminatie of wraakzucht

Sarkozy riep vanochtend in een verklaring de Franse bevolking op de nationale eenheid te bewaren. Hij zei dat de Fransen naar aanleiding van de schietpartij niet mogen vervallen in gevoelens van discriminatie en wraakzucht. “Terrorisme mag Frankrijk niet breken”, aldus de president.

De schutter wordt naast het doden van vier mensen op de Joodse school ook verdacht van het doodschieten van drie Franse militairen vorige week.