‘Schutter Toulouse beraamde nieuwe aanslag op agenten’

Een politieagent telefoneert tijdens de omsingeling van het huis van de verdachte, die zich daar sinds vannacht ophoudt. Foto AP/Bob Edme

De schutter die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen op een Joodse school in Toulouse was van plan om opnieuw een dodelijke aanslag te plegen. Dat meldt het Franse openbaar ministerie vanmiddag.

Deze plannen van de 24-jarige man, die hoogstwaarschijnlijk ook bij twee eerdere schietpartijen drie soldaten ombracht, waren aanleiding voor de nog voortdurende politieactie bij het appartementencomplex waar hij woont. De doelwitten van de verdachte zouden een soldaat en twee politieagenten zijn, aldus openbaar aanklager François Molins tegenover persbureau AP.

De man, die zich nog altijd in zijn huis ophoudt, wordt sinds vannacht omsingeld door de Franse politie. Berichten die vanmiddag de ronde deden over zijn arrestatie zijn tot dusver door de politie ontkend.

Molins zei tevens dat de verdachte tweemaal naar Afghanistan is afgereisd en training heeft gevolgd in de regio Waziristan, een bolwerk van militante organisaties. De broer van de verdachte zou betrokken zijn bij een organisatie die opstandelingen naar Irak heeft gestuurd. Eerder vandaag werd al duidelijk dat de schutter claimt banden te hebben met Al-Qaeda en hij zou met het doden van de Joden wraak hebben willen nemen voor “de moord op duizenden Palestijnse kinderen”.

Onderhandelingen nog in volle gang

De schutter schoot sinds vannacht verschillende keren vanuit zijn omsingelde woning en verwondde daarbij drie agenten. Vanochtend zei hij tegen onderhandelaars dat hij zich ergens deze middag zou willen laten arresteren. Hierop onderhandelde de politie met urenlang de schutter, een 24-jarige Fransman van Algerijnse origine, over zijn overgave. Hij zou tot half drie de tijd krijgen zich over te geven, anders zou de politie het plan hebben zijn woning te bestormen. Dat is tot dusver niet gebeurd. De politie meldt zojuist dat de onderhandelingen na dertien uur nog in volle gang zijn.

De verdachte gooide vanochtend een pistool uit zijn woning in ruil voor een apparaat waarmee hij met de politie kan communiceren. Hij zou daarnaast nog meerdere wapens in het huis hebben, waaronder een machinegeweer en een Kalashnikov.

De politie heeft vanochtend vroeg uit voorzorg ook drie familieleden van de schutter gearresteerd. Het zou gaan zijn moeder, zijn broer en diens partner. Inn het kader van het onderzoek naar de moordpartij zijn ze opgepakt, en kunnen vier dagen worden vastgehouden.

Sarkozy: we mogen niet vervallen in discriminatie of wraakzucht

Sarkozy riep vanochtend in een verklaring de Franse bevolking op de nationale eenheid te bewaren. Hij zei dat de Fransen naar aanleiding van de schietpartij niet mogen vervallen in gevoelens van discriminatie en wraakzucht. “Terrorisme mag Frankrijk niet breken”, aldus de president.