Romney vergroot voorsprong

Met een royale overwinning in de deelstaat Illinois is Mitt Romney vannacht verder uitgelopen op Rick Santorum, zijn belangrijkste rivaal in de strijd om de Republikeinse nominatie voor het Amerikaanse presidentschap. Het is, na Ohio en Michigan, de derde zege van Romney in het belangrijke industriële middenwesten van het land.

Romney kreeg in Illinois ruim 46 procent van de stemmen, tegen Santorum 35 procent. Ron Paul haalde ruim negen procent en Newt Gingrich kwam niet verder dan een magere acht procent van de stemmen.

De uitslag levert Romney niet alleen extra afgevaardigden op naar de Republikeinse conventie, waar eind augustus de presidentskandidaat wordt aangewezen. Hij heeft er bovendien zijn geloofwaardigheid als uitdager van Obama mee vergroot.

In Illinois kreeg Romney niet alleen de stemmen van zijn gebruikelijke aanhang – mensen uit de steden, met een universitaire opleiding of met veel geld. Hij kreeg ook steun van aanhangers van de conservatieve Tea Party en getrouwde vrouwen, groepen die tot nu toe in overgrote meerderheid voor Santorum kozen.

In zijn overwinningstoespraak richtte Romney zich niet tegen zijn rivalen, maar tegen de president tegen wie hij het in november hoopt op te nemen. „Het is tijd om dit woord te zeggen: genoeg. We hebben er genoeg van. Wij geloven nog in Amerika, en we verdienen een president die in ons gelooft. Ik geloof in het Amerikaanse volk.”

Toch heeft Romney ook na deze zege de strijd nog niet beslecht. Als zijn tegenstanders de strijd niet opgeven, kan het nog wel twee maanden duren voor hij de slepende campagne met een beslissende voorsprong kan beëindigen.

Santorum richtte zijn blik na zijn nederlaag in Illinois op Pennsylvania, de staat waar hij vandaan komt, die hij zestien jaar in het Congres vertegenwoordigde en waar over vijf weken voorverkiezingen worden gehouden. Ook voor die tijd al heeft Santorum trouwens al een kans om een overwinning in de wacht te slepen, zoals zaterdag in het zuidelijke Louisiana. Maar ook als hij daar en later in Pennsylvania zou winnen, blijft het moeilijk te zien hoe hij zijn achterstand op Romney nog goed kan maken.

Romney heeft volgens de laatste telling van het persbureau Associated Press 563 afgevaardigden naar de conventie achter zich, tegen Santorum 263. Er zijn 1144 afgevaardigden nodig om de nominatie in de wacht te slepen.

Maar de telling van afgevaardigden is geen exacte wetenschap. De regels zijn complex, verschillen per staat, en sommige afgevaardigden kunnen op de conventie alsnog voor een andere kandidaat kiezen dan degene voor wie ze zich nu hebben uitgesproken. (AP, Reuters)