Romney loopt verder uit na eenvoudige zege in industriestaat Illinois

Romney spreekt zijn aanhangers toe in Illinois terwijl zijn gevolg op de achtergrond het plaatje compleet maakt. Foto Reuters / Jeff Haynes

A piece of cake voor Mitt Romney vannacht in Illinois waar hij met een eenvoudige verkiezingszege zijn toch al royale aantal kiesmannen aanvulde. Voor naaste rivaal Rick Santorum is er nog weinig hoop over om gekozente worden als Republikeinse presidentskandidaat.

Na het tellen van 75 procent van de stemmen in de belangrijke industriestaat stond de multimiljonair op 47 procent van de stemmen. Santorum, een katholiek die de voorkeur krijgt van veel religieuze Republikeinen maar niet de eerste keus van de partij is, stond op 35 procent. Ron Paul bleef steken op 9 terwijl Newt Gingrich op 8 procent stond.

Een verrassing was de zege van Romney allerminst, meldde onze correspondent Guus Valk. Illinois heeft eenmaal te weinig echt conservatieve stemmers om Santorum voorbij de topfavoriet te duwen.