Ratelband opgepakt voor brandbom, contact met beroepscrimineel

Emile Ratelband is gisteren opgepakt voor brandstichting in zijn eigen huis. Het incident zou zich drie jaar geleden hebben voorgedaan nadat een onderhuurder de woning niet wilde verlaten.

Volgens de NOS bevestigt de Nationale Recherche de arrestatie naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Ratelband zou – tevergeefs – met een brandbom hebben geprobeerd de bewoner uit zijn huis te jagen.

Ratelband destijds ‘erg geschrokken’

Zijn woning in het Gelderse Huissen werd door een ander bewoond zodat de woning niet gekraakt zou worden. Maar toen de ‘positiviteitsgoeroe’ de onderhuurder niet meer nodig had, weigerde deze zijn spullen te pakken.

De politie werd ten tijde van de gepoogde brandstichting opgeroepen na melding van een opmerkelijke geur. Agenten troffen onder meer benzine en doorgesneden kabels aan bij het huis. Ratelband zei toen erg geschrokken te zijn. Tot op heden werd niet verondersteld dat hij zelf achter deze daad zat.

Nauwe contacten met crimineel, ook Panorama-journalist opgepakt

Volgens het OM kwam de recherche op het spoor van Ratelband in een groot onderzoek naar de Amsterdamse beroepscrimineel Rob Z. De twee zouden nauwe contacten hebben, zo meldt de NOS. In hetzelfde onderzoek is ook Panorama-journalist Koen Scharrenberg opgepakt. Hij zou hebben geholpen bij het voorbereiden van de aanslag.

Het betreffende vierhonderd jaar oude huis raakte Ratelband in 2009 uiteindelijk kwijt aan Johan Vlemmix. Die genoot er echter evenmin van omdat het een ‘spookhuis’ zou betreffen:

    • Jules Seegers