PSV klopt Heerenveen ook in Beker

PSV speelt volgende maand de bekerfinale. De Eindhovenaren van interim-coach Phillip Cocu wonnen vanavond met 3-1 bij sc Heerenveen. Voor PSV is het de tweede zege op de Friese ploeg in vier dagen tijd.

Zondag werd het in de competitie 5-1 voor de Eindhovenaren. Donderdag spelen AZ en Heracles Almelo in de andere halve finale tegen elkaar.

In Friesland begon PSV aanvallend. De thuisploeg gaf de Brabantse bezoekers regelmatig de ruimte, maar het tempo van PSV lag niet altijd even hoog. Halverwege de eerste helft ging Jeffrey Gouweleeuw bij Heerenveen achterin in de fout en PSV profiteerde direct. Jeremain Lens stoomde op naar het strafschopgebied en zag Tim Matavz en Zakaria Labyad voor de goal staan. Hij koos voor Labyad en die schoot onberispelijk binnen.

Naarmate de eerste helft vorderde, kwam PSV echter steeds meer onder druk te staan van de thuisploeg. Viktor Elm kopte na ruim een half uur uit een corner de gelijkmaker binnen en in het vervolg hield PSV-goalie Przemyslaw Tyton zijn ploeg op de been. De Pool speelde met een aantal uitstekende reddingen zijn concurrent Andreas Isaksson definitief uit de basis.

Heerenveen kwam na rust de kleedkamer uit met het besef dat het de beter ploeg was in de slotfase van de eerste helft, maar trof een ontketend PSV. Al binnen een minuut had Georginio Wijnaldum de 2-1 gemaakt en vijf minuten na rust was ook Matavz trefzeker.

Pas na een kwartier had Heerenveen de zaakjes op orde en ging weer voetballen. PSV vond dat wel best en liet de Friezen komen. Heerenveen stichtte echter steeds meer gevaar en was via Ramon Zomer drie keer heel dichtbij een treffer.

Tien minuten voor tijd leek de aansluitingstreffer een feit toen Wilfred Bouma een strafschop veroorzaakte. De inzet van de tot dan toe grotendeels onzichtbare Bas Dost werd echter door Tyton uit de hoek getikt. Een minuut later redde de Pool PSV nogmaals door een inzet via de lat uit zijn doel te houden. Daarmee doofde hij het vuur bij Heerenveen dat geen echt slotoffensief meer inzette.