Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Polen overwoog bezoek vrouw president af te zeggen om PVV

De Poolse regering heeft overwogen een bezoek van de vrouw van de Poolse president Bronislaw Komorowski aan Nederland op het laatste moment af te zeggen, vanwege het PVV-meldpunt voor klachten over overlast door Midden- en Oost-Europeanen. Dat bevestigen anonieme diplomatieke bronnen in Polen tegenover NRC Handelsblad.

Poland's President Bronislaw Komorowski speaks during a meeting with the Polish community on February 16, 2012 in Salcininkai, south-east of Vilnius. AFP PHOTO / PETRAS MALUKAS
Poland's President Bronislaw Komorowski speaks during a meeting with the Polish community on February 16, 2012 in Salcininkai, south-east of Vilnius. AFP PHOTO / PETRAS MALUKAS De Poolse president Bronislaw Komorowski. Foto AFP / Petras Malukas

De Poolse regering heeft overwogen een bezoek van de vrouw van de Poolse president Bronislaw Komorowski aan Nederland op het laatste moment af te zeggen, vanwege het PVV-meldpunt voor klachten over overlast door Midden- en Oost-Europeanen. Dat bevestigen anonieme diplomatieke bronnen in Polen tegenover NRC Handelsblad.

Na enkele dagen intensief overleg en na aandringen door Poolse diplomaten werd besloten het bezoek toch te laten doorgaan. Het tekent de diplomatieke schade die Nederland heeft geleden door het PVV-meldpunt, zegt een diplomaat. “Anders zou het überhaupt geen onderwerp van discussie zijn geweest.”

Presidentsvrouw kwam toch om Wilders niet in kaart te spelen

Besloten werd de presidentsvrouw toch naar Nederland te laten gaan om de betrekkingen niet verder onder druk te zetten laten komen en om PVV-leider Wilders niet in de kaart spelen. “Nog meer aandacht voor de site zou als een overwinning voor hem hebben gegolden.” Als premier Rutte afstand had genomen van het meldpunt, zo denkt de diplomaat, was “het wel of niet doorgaan van het bezoek waarschijnlijk ook geen kwestie geweest”.

Polen is belangrijke exportpartner voor Nederland

Presidentsvrouw Anna Komorowska opent vanmiddag de internationale bloemententoonstelling in de Keukenhof in Lisse. Die tentoonstelling heeft als thema Polen, hart van Europa en staat in het teken van de betrekkingen tussen Polen en Nederland. Polen is een belangrijke exportpartner van Nederland, onder meer voor bloembollen. Het bezoek is maandenlang voorbereid.