Polen overwoog bezoek af te zeggen om PVV

De Poolse regering heeft overwogen een bezoek van de vrouw van de Poolse president Bronislaw Komorowski aan Nederland op het laatste moment af te zeggen, vanwege het PVV-meldpunt voor klachten over overlast door Midden- en Oost-Europeanen. Dat bevestigen diplomatieke bronnen in Polen. Na enkele dagen intensief overleg en na aandringen door Poolse diplomaten werd besloten het bezoek toch te laten doorgaan.

Het tekent de diplomatieke schade die Nederland heeft geleden door het PVV-meldpunt, zegt een diplomaat. Besloten werd de presidentsvrouw toch naar Nederland te laten gaan om de betrekkingen niet verder onder druk te zetten en om PVV-leider Wilders niet in de kaart spelen. „Nog meer aandacht voor de site zou als een overwinning voor hem hebben gegolden.” Als premier Mark Rutte afstand had genomen van het meldpunt, zo denkt de diplomaat, was „het wel of niet doorgaan van het bezoek waarschijnlijk ook geen kwestie geweest”.

Presidentsvrouw Anna Komorowska opent vanmiddag de internationale bloemententoonstelling in de Keukenhof in Lisse. Die tentoonstelling heeft als thema Polen, hart van Europa en staat in het teken van de betrekkingen tussen Polen en Nederland.

Polen is een belangrijke exportpartner van Nederland, onder meer voor bloembollen.

    • Chris Hensen