Onbekende roman van Gerard Walschap wordt uitgegeven

Metten Marten, de recent ontdekte en nog ongepubliceerde roman van de Vlaamse auteur Gerard Walschap (1898-1989), zal binnenkort worden uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag. Dat heeft de uitgever in een persverklaring laten weten. Walschap ontving in 1968 de prestigieuze, om de drie jaar uitgereikte, Prijs der Nederlandse Letteren.

De roman Metten Marten betreft een historische schelmenroman die zich afspeelt in de zestiende eeuw. Walschap schreef Metten Marten tussen 1946 en 1953, de periode waarin hij tevens werkte aan romans als Ons geluk, Zwart en Wit, Zuster Virgilia en Oproer in Kongo.

Walschaps postume roman verschijnt omstreeks de zomer in een gebonden editie met stofwikkel. De Vlaamse schrijver Walter van den Broeck schrijft een inleiding. In het nawoord plaatst criticus en Walschapbiograaf Jos Borré het boek binnen het oeuvre van de schrijver.

Gerard Walschap (1898-1989) is veel gelezen twintigste-eeuwse Vlaamse auteur. Hij was uiterst productief en schreef naast meer dan vijftig romans ook gedichten, toneelstukken, jeugdverhalen en verhalenbundels. Hij wordt beschouwd een vernieuwer van de romanvorm, door in de jaren dertig te ageren tegen de bekrompen, klein-realistische stijl van contemporaine streekromans. Walschap wilde het innerlijke lijden, de ’innerlijke realiteit’, van de mens op de voorgrond laten treden.