Nostalgische tijdreis door muziek

A Song Journey. Gehoord: 18/3 Betty Asfalt Complex. Tournee t/m 29/11. Inl: asongjourney.nl ****

Schrijver Jan Donkers en muzikanten Edo Donkers en Abel de Lange bewijzen in hun muzikale theatershow A Song Journey alle eer aan Guthrie en het Amerikaanse levensgevoel. Schrijver Donkers profileert zich als chauffeur van de Greyhoundbus. Van New York via New Orleans en dwars door Texas naar Los Angeles gaat de muzikale tocht. Donkers leest, gezeten in een ouderwetse leunstoel, passages voor uit zijn boek Mijn Muziek en vertelt toepasselijke verhalen. Over muziek. Over zijn liefde voor de blanke en zwarte blues, de folksongs, zijn muzikale helden. Mooie eerste zin: „Het begon, zoals het altijd begint, met een droom.” Schitterend zijn Donkers’ fictieve brieven aan Dolly Parton, van wie hij ooit een overrompelende poster stal uit een metrostation in New York.

Hij noemt zichzelf „die aardige man met de rode snor die mevrouw Parton zich vast nog goed herinnert”. Om die bewondering klinkt Partons Coat of Many Colours. De reis gaat verder, we doen de leegte van de Mid-West aan, plek van „zwervers, ontheemden en mannen met een geheim verleden en een duistere toekomst”.

Edo Donkers geeft een indrukwekkende versie van Mansion on the Hill van het album Nebraska van Bruce Springsteen. Donkers memoreert zijn tijd als reporter van Gonzo Radio in Texas. Alles bij hem is muziek, en terecht. We arriveren in far west, en wat anders dan California Sun van de Ramones klinkt. Geen blues, wel punk-rock. De Amerikaanse reis is ook een tijdreis door de muziek.

    • Kester Freriks