Mitt Romney slaat zijn (beslissende?) slag

Zo ziet een opgeluchte Mitt Romney eruit. Hij spreekt hier, vlak na zijn winst vannacht in Illinois, zijn aanhang toe. Hij heeft reden voor opluchting: deze week verloopt buitengewoon goed voor hem. Er was geen spektakel, er waren geen grootse zeges of indrukwekkende speeches, maar de afgelopen dagen heeft Romney waarschijnlijk de beslissing in de

Zo ziet een opgeluchte Mitt Romney eruit. Hij spreekt hier, vlak na zijn winst vannacht in Illinois, zijn aanhang toe. Hij heeft reden voor opluchting: deze week verloopt buitengewoon goed voor hem. Er was geen spektakel, er waren geen grootse zeges of indrukwekkende speeches, maar de afgelopen dagen heeft Romney waarschijnlijk de beslissing in de Republikeinse race geforceerd. Hij behaalde cruciale, onder-de-radar-overwinningen. Hij kan bijna niet meer ingehaald worden.

Op 18 maart won Romney al met overmacht Puerto Rico. Normaal niet een voorverkiezing om voor wakker te blijven, maar de twintig gedegeleerden kon Romney goed gebruiken. Temeer omdat Rick Santorum te elfder ure besloot alsnog campagne te gaan voeren op het eiland en er een serieuze krachtmeting van maakte. Dat Santorum een dagje vrij maakte en zich zonnebadend en met ontbloot bovenlijf liet fotograferen door een groep homoseksuele toeristen, maakte het Puerto Rico-avontuur tot een klein drama.

En daar was gisteren de vermoedelijke knock-out. Illinois, 54 gedelegeerden, koos voor Romney, hij krijgt circa driekwart van de gedelegeerden. Santorums campagne oogde gehaast, weinig overwogen, hetzerig en vooral: armetierig. Het lijkt erop dat de kas lees aan het raken is. En ja, wie kan een lange, slopende campagne tegen de schatrijke Romney aan?

Amerikaanse media dagdromen over een zogeheten ‘brokered convention’. Stel nu dat Romney noch Santorum in staat is de vereiste 1.144 gedelegeerden te verzamelen. Dan heeft niemand een meerderheid op de Republikeinse Conventie in augustus, en moeten de aanwezigen op de vloer gaan uitvechten wie de uiteindelijke winnaar wordt. Er kan dan opeens iemand als redder verschijnen (Sarah Palin!) en de gedelegeerden verenigen. Alles is mogelijk. Rick Santorum lijkt het als zijn laatste kans te zien om nog te winnen, zie dit interview op CBS.

Maar het zal niet gebeuren. De afgelopen dagen heeft Romney zijn voorsprong fors uitgebreid. Hij ligt op schema om de 1.144 te halen. Maar ja, magertjes blijft het natuurlijk wel. En zolang Santorum, Newt Gingrich en Ron Paul gedegeleerden blijven afsnoepen, is hij bij lange na niet de consensus-kandidaat die hij graag zou zijn.