Militairen Mali bestormen paleis president

Twee militairen gisteren op een plein in Bamako, waar vandaag het gebouw van de staatstelevisie is bestormd. Foto AFP/Habibou Kouyate

Ontevreden militairen hebben vandaag in de Malinese hoofdstad Bamako het presidentiële paleis bestormd. Eerder vielen ze het gebouw van de staatsradio- en televisie in.

Vanuit de hoofdstad zijn diverse schoten gelost volgens getuigen. De tv- en radiozenders zijn inmiddels uit de lucht gehaald, zo meldt persbureau AP vanavond. Het leger van Mali delft het onderspit tegen de Toeareg-rebellen die in het noorden van het land in opstand zijn gekomen tegen de regering. Militairen hebben vandaag tevens de Malinese minister van defensie Sadio Gassama aangevallen.

Hij bracht een bezoek aan een legerbasis in de buurt van het presidentieel paleis in Bamako toen woedende militairen in de lucht begonnen te schieten. Ze gooiden stenen naar de dienstauto van Gassama waardoor hij zich genoodzaakt zag zich uit de voeten te maken.

De missie van het leger in het noorden van Mali tegen de Toearegs is volgens de militairen slecht geregeld. Er is een gebrek aan voedsel en wapens en de militairen menen dat de regering beter moet zorgen voor de nabestaanden van militairen die zijn gesneuveld. Tienduizenden mensen zijn sinds het begin van de opstand het geweld ontvlucht en hebben hun heil gezocht in buurlanden Niger, Mauritanië en Burkina Faso.