Kortkolom sport

AZ-trainer Verbeek krijgt mildere straf

Rotterdam. Gertjan Verbeek is door de commissie van beroep van de KNVB voor twee wedstrijden geschorst, waarvan een voorwaardelijk. Dat is een lagere straf dan de trainer van AZ eerder van de tuchtcommissie kreeg. Verbeek werd twee weken geleden in het met 3-1 gewonnen thuisduel tegen Heracles Almelo naar de tribune gestuurd door scheidsrechter Ruud Bossen. Dat gebeurde op aanwijzing van de vierde official, Jochem Kamphuis. Volgens de aanklager betaald voetbal van de KNVB had Verbeek bij herhaling aanmerkingen op de arbitrage. Ook maakte de trainer Kamphuis uit voor „vuile leugenaar” en zou hij tegen de vierde official zijn aangelopen. Met behulp van een 3D-animatie toonde Verbeek aan dat hij dat laatste niet had gedaan. De commissie van beroep rekende het de trainer wel aan dat hij zijn onvrede over de arbitrage in woord en gebaar kenbaar had gemaakt. Voor Verbeek was het aanvechten van de straf een principekwestie. De schorsing van Verbeek gaat direct in. Hij moet morgen in Alkmaar tijdens de halve finales van de KNVB-beker, tegen opnieuw Heracles, op de tribune plaatsnemen. (Novum)

Bestuur Ajax compleet met Oldenhof, Pieloor

Rotterdam. De bestuursraad van de vereniging Ajax is gecompleteerd met de benoemingen van Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor gisteravond op de algemene ledenvergadering. Voorzitter Hennie Henrichs, Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Dick Schoenaker en Cees Vervoorn waren vorig jaar december al benoemd. Oldenhof was eind jaren negentig directeur van Ajax tijdens de verhuizing van de club naar de Arena en de beursgang. Pieloor, oud-voorzitter van de harde kern ‘F-side’, neemt op uitdrukkelijk verzoek van de supportersverenigingen plaats in het verenigingsbestuur. Als vertegenwoordiger van de vereniging als grootaandeelhouder heeft de bestuursraad een grote stem in de benoeming van een nieuwe raad van commissarissen voor Ajax NV. Voorzitter Henrichs zoekt opvolgers voor de huidige commissarissen, die gefaseerd zullen aftreden. Na een lang slepend conflict tussen Johan Cruijff en zijn medecommissarissen kondigde de raad van commissarissen in februari aan terug te treden. (NRC)