Kortkolom buitenland

Mexico weerstaat zware aardbeving

Mexico-Stad. Na een aardbeving gisteren met een kracht van 7.4 op de schaal van Richter bij de zuidwestkust van Mexico zijn tot vanochtend geen doden gerapporteerd. Alejandro Poire, minister van Binnenlandse Zaken, meldde gisteren dat er elf gewonden zijn gevallen. Ongeveer 60 huizen zijn ingestort, ruim 800 zijn beschadigd. De schok was tot aan de hoofdstad Mexico-Stad voelbaar. In 1985 kwamen in Mexico ruim tienduizend personen om bij een aardbeving. Volgens analisten is de schade nu beperkt vanwege verstevigde bouwconstructies na 1985. (BCC, AP)

Peru steunt Argentinië: Brits fregat onwelkom

Lima. Peru heeft het bezoek van een Brits fregat afgezegd uit solidariteit met Argentinië in de twist om de Falklandeilanden. De HMS Montrose van de Britse Koninklijke Marine zou deze week aanmeren in de Peruaanse marinebasis El Callao. Rafael Roncagliolo, Peru’s minister van Buitenlandse Zaken, zei de Argentijnse aanspraak op de Falklandeilanden te steunen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ‘betreurt’ de beslissing. (AP, BBC)

7.710 jaar cel voor strijders in Guatemala

Guatemala-Stad. Vijf voormalige Guatemalteekse paramilitairen zijn gisteren veroordeeld tot 7.710 jaar celstraf om hun rol in een moordpartij in 1982 tijdens de burgeroorlog. Voor elk van de 256 doden rekende de rechter 30 jaar, plus eenmalig 30 jaar voor ‘misdaden tegen de menselijkheid’. Het bloedbad vond plaats in Plan de Sanchez in het noorden van Guatemala. Veel slachtoffers waren vrouwen en kinderen. Bijna 250.000 mensen kwamen om in de burgeroorlog van 1960 tot 1996. (BBC)

Israël en Palestijnen doodden meer burgers

Jeruzalem. Het aantal burgers dat is gedood in het kader van het Israëlisch-Palestijnse conflict is in 2011 aanzienlijk gestegen. Dat meldt de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem in zijn jaarlijkse rapport. In 2011 werden 115 Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen, van wie 105 in de Gazastrook, tegen 80 in 2010, van wie 68 in de Gazastrook. Onder de 105 gedode Palestijnen in de Gazastrook waren 37 burgers; onder de 68 in het voorgaande jaar waren 18 burgers. Palestijnen op hun beurt doodden in 2011 elf Israëlische burgers, tegen in 2010 vijf Israëlische en twee buitenlandse burgers. (AFP)

‘Onfatsoenlijke’ DSK geweerd uit Brussel

Brussel. Dominique Strauss-Kahn is niet welkom in het Europees Parlement om over de economie te praten. Het optreden volgende week in Brussel van de voormalige directeur van het Internationaal Monetair Fonds is afgezegd na protest van vrouwelijke Europarlementariërs die zijn komst ‘onfatsoenlijk’ vinden. DSK raakte in opspraak door een reeks beschuldigingen over vrouwenmisbruik. Onlangs leidde een bezoek van de Franse politicus aan Cambrigde tot rellen. Volgende week wordt hij bij de Franse politie verwacht voor verhoor over een prostitutienetwerk. (AFP)

Bhagavad Gita lezen mag in Siberië

Tomsk. Russen mogen de Bhagavad Gita lezen. Een rechter in het Siberische Tomsk heeft vandaag besloten dat de heilige hindoeïstische tekst niet op de lijst van circa 800 verboden „extremistische” boeken hoort. Het Openbaar Ministerie in Tomsk had om een verbod gevraagd, omdat de tekst, geschreven tussen de tweede en vijfde eeuw, zou aanzetten tot religieuze haat. Dit leidde tot verontwaardiging in India en bij de Siberische Hare Krishnabeweging. (AFP, BBC)