Kabinet tegen transactietaks EU - ‘schadelijk voor economie’

De invoering van een belasting op de financiële transacties zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld is schadelijk voor de Nederlandse economie. Dat vindt het Nederlandse kabinet. Nederland schaart zich dan ook bij de tegenstanders van deze transactietaks, schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan de Kamer.

Het kabinet is het wel eens met de doelen van de zogenoemde financiële transactietaks (FTT). De belasting van 0,01 procent op de handel in aandelen en van 0,1 procent op die in derivaten moet in Europa 57 miljard euro opleveren, zo schrijft persbureau Novum. Banken moeten zo meebetalen aan het oplossen van de economische crisis. Ook moet de belasting schadelijke flitstransacties tegengaan, waardoor het financiële systeem stabieler wordt.

Uit diverse studies blijkt de transactietaks geen goed middel

Uit studies van het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten blijkt echter dat het huidige voorstel van de Europese Commissie geen goed middel is om deze doelen te bereiken. Het kabinet volgt deze conclusie en schaart zich hiermee bij tegenstanders van de taks, zoals Zweden en Groot-Brittannië.

Om de genoemde doelen toch te bereiken gaat De Jager de commissie vragen om alternatieve belastingen te onderzoeken. Als voorbeeld noemt hij hierbij onder meer een belasting op financiële activiteiten of een Europese bankenbelasting.

De Jager wil onderzoek naar Britse ‘stamp tax’

De Jager wil ook een onderzoek naar de Britse stamp tax. Deze ‘zegelbelasting’ is ook een belasting op financiële transacties en bestaat al sinds 1986. Frankrijk stelde al eerder voor dit alternatief te onderzoeken, om zo de Britten tegemoet te komen. Overigens zijn bij een stamp tax grote financiële instellingen uitgesloten van betaling.

Vorige week werd tijdens de behandeling van de belasting door de EU-ministers van financiën duidelijk dat de lidstaten het niet eens zijn over de FTT. Wel onderschrijven alle landen de doelen. Nederland had tot nu toe nog geen standpunt ingenomen over de transactietaks.

Landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn voor een FTT. Voor de invoering van een Europese belasting moeten echter alle lidstaten instemmen. Nu de Zweden, Britten, Maltezen en Nederlanders hun veto uitspreken zit dat er in niet. Eind deze maand spreken de 27 lidstaten van de Europese Unie in Kopenhagen verder over de taks en eventuele alternatieven.