Kabelaar Ziggo debuteert als 'koopje'

De koers van Ziggo schoot meteen na de beursgang met 15 procent omhoog. De kabelaar was dan ook bewust afgeprijsd als een koopje.

Het debuut van kabelmaatschappij Ziggo op de Amsterdamse effectenbeurs is door beleggers positief ontvangen. De koers steeg vanmorgen met meer dan drie euro, ruim 15 procent boven de openingskoers van 18,50 euro.

De belangstelling voor Ziggo was „overweldigend”, zei topman Bernard Dijkhuizen. Het bedrijf heeft in totaal 43,5 miljoen aandelen uitgegeven. Afgelopen week verhoogde Ziggo de aandelenuitgifte van 20 naar 25 procent toen bleek dat de inschrijvingen het aanbod overtroffen. Het zijn vooral institutionele beleggers die azen op de dividenduitkeringen van de kabelmaatschappij.

Volgens een rapport van onderzoeksbureau Telecompaper is Ziggo door de banken die de beursgang begeleidden bewust neergezet als een koopje. De waarde van het bedrijf zou inclusief schuld eerder 8 miljard euro zijn dan de 6,9 miljard waarop het bedrijf gewaardeerd werd.

Analist Tim Poulus vergeleek Ziggo met andere beursgenoteerde kabelaars. Hij concludeert dat Ziggo „een discount” kreeg, gelet op de prijs per klant en het aantal huishoudens in het verspreidingsgebied.

Op korte termijn zien de omzetverwachtingen van Ziggo er goed uit, maar in de toekomst zal het verdienmodel van het ‘media- en entertainment-bedrijf’, zoals de kabelaar zichzelf graag omschrijft, bijgesteld moeten worden. De bedreiging komt met name van snel glasvezel – als dat landelijk beschikbaar is – en internetdiensten die video aanbieden.

Maar dat is voor later zorg. Op het Ziggo hoofdkantoor in Maarssen lagen vanmorgen de rekenmachines op tafel. Alle personeel kreeg namelijk een extra bonus en wie die liet uitkeren in kersverse aandelen Ziggo kreeg nog eens 20 procent cadeau. Zo konden medewerkers voor duizend euro bijna 65 aandelen tegen de openingskoers van 18,50 euro kopen. In de loop van vanmorgen piekte de koers op 21,95 euro en was het pakket aandelen 225 euro meer waard.

Die winst bestaat alleen op papier: de eerste zes maanden mogen de eigen medewerkers niet handelen in Ziggo-aandelen. Dat geldt ook voor topman Bernard Dijkhuizen, die de waarde van zijn 721.000 aandelen zag stijgen naar 15,5 miljoen euro.

Hackers grepen de beursgang nog aan om Ziggo een hak te zetten. Gisteravond deed het gerucht de ronde dat Ziggo gekraakt zou zijn, net zoals concurrent KPN dat eerder dit jaar overkomen was. Het bleek loos alarm. Er circuleerde een lijstje met Ziggo-mailadressen, maar die kwam van de gekraakte webwinkel Baby-dump. Diezelfde lijst zorgde vorige maand bij KPN voor zoveel paniek dat die provider tijdelijk 2 miljoen mailaccounts afsloot.

    • Marc Hijink