Justitie eist 1,5 jaar cel Kroon

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren een onvoorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar geëist tegen vastgoedhandelaar Evert Kroon. Volgens het OM heeft de ondernemer voor ruim 1,4 miljoen euro de Belastingdienst benadeeld door privéverbouwingen op te voeren als zakelijke uitgaven, waardoor hij onterecht btw kon terugvorderen. De zaak diende voor de rechtbank in Utrecht.

De zaak draait om vier valse belastingaangiften en vier gevallen van valsheid in geschrifte. Het gaat onder meer om verbouwingen aan zijn boot en zijn vakantievilla in Zuid-Frankrijk. Ook Kroons financiële rechterhand Arjen de G. stond terecht. Tegen hem eiste het OM een straf van zes maanden onvoorwaardelijk.

De zaak kwam in maart 2010 in de openbaarheid, toen bleek dat de bekende interieurarchitect Jan des Bouvrie was opgepakt in dit fraudeonderzoek. Uiteindelijk trof het OM een schikking met een bedrijf van Des Bouvrie. Hij was zelf geen verdachte meer, omdat gebleken was dat hij niet betrokken was geweest bij het opstellen van valse facturen.

Kroon woonde de rechtszaak in Utrecht niet bij. Op aanraden van zijn arts moet hij stressvolle situaties vermijden, wegens een hartaanval die hem vorig jaar trof. De behandeling van de zaak werd als gevolg daarvan vorig jaar uitgesteld. Kroon zat na zijn arrestatie elf dagen vast.

Zijn advocaat noemde deze behandeling van zijn cliënt eerder wat overdreven. Kroon was volgens hem al in onderhandeling met de Belastingdienst over een eventuele naheffing, maar daar kwam volgens de advocaat plotseling het openbaar ministerie doorheen met een strafzaak.

Kroon werd groot als autohandelaar en stak de winst van zijn autobedrijven vervolgens in vastgoed. Ook is hij bekend als voormalig bestuurslid van FC Utrecht. In 2003 deed hij een bod van 20 miljoen euro op het stadion Nieuw Galgenwaard van de Utrechtse voetbalclub toen de club in financiële problemen verkeerde.