'Ik had geen behoefte aan krachtpatserij'

In de nieuwe film van Dick Maas wordt meer gesproken dan geknokt. „Het gaat om het steekspel tussen die mannen.”

In zijn nieuwe film Quiz werkte regisseur Dick Maas met twee steracteurs die hun sporen hebben verdiend in het theater, Pierre Bokma en Barry Atsma. De actiescènes zijn zeker voor een film van Maas (De Lift, Flodder, Sint) schaars. Meer dan de helft van de film speelt zich af in een restaurant, waar zich een steekspel tussen twee mannen afspeelt. Atsma speelt de populaire quizmaster Leo wiens vrouw en dochter door een man (Pierre Bokma) zijn ontvoerd. Om hun leven te redden moet Leo zelf aan een quiz meedoen, met zeer persoonlijke vragen. Wat is het motief van de vreemde man? Gebleven is Maas’ sardonische humor, soms cartooneske stijl, zoals in een gewelddadige scène op het toilet van het restaurant, en door hemzelf gecomponeerde muziek.

Hoe kwam u bij Pierre Bokma en Barry Atsma terecht?

„Quiz heeft een lange voorgeschiedenis. Zes jaar geleden schreef ik de eerste versie van het script met Pierre Bokma in mijn hoofd. Daarna kwam het project op de lange baan terecht. Ik ging eerst Moordwijven maken en daarna kwam Sint. Anderhalf jaar geleden heb ik het script voor een groot deel herschreven en hield ik een nieuwe castingronde die ook openstond voor andere acteurs. Barry Atsma was in die zes jaar boven komen drijven. Ik heb vooral gelet wie de beste match waren met elkaar, en dat bleken Bokma en Atsma te zijn.

„Dat ze meer in leeftijd verschillen dan Bokma en Gijs Scholten van Asschat, voor wie de rol zes jaar geleden was bedoeld, is ook beter. Het was leuker om een jongere quizmaster te hebben, het maakt hun relatie spannender. Het grootste probleem was om twee acteurs te vinden die tijd hadden. Goede acteurs hebben het druk en Bokma heeft om in Quiz mee te spelen zijn vakantie opgegeven. Hij had maar tien dagen de tijd, voor de rest zat hij helemaal vol. Hetzelfde gold voor Atsma. We hebben het opnameschema aangepast rond hun beschikbaarheid.”

Hoe was het om met twee theateracteurs te werken?

„Sommige mensen hebben het idee, en van mij mag dat, dat ik de acteurs wel de vrije hand zou hebben gegeven en dat het daarom zo goed is. Maar ik heb natuurlijk met Barry en Pierre hun scènes doorgesproken en we hebben een halve dag gerepeteerd. Ik had een sterk beeld van hoe ik wilde dat Pierre de man zou spelen. Met gespeelde vriendelijkheid en zonder haast, iemand die onder zijn hoffelijke voorkomen de meest vileine dingen uitvoert. Hij sart, is sardonisch en je voelt dat er iets niet klopt. Barry heeft een lastige rol, omdat hij veel moet reageren op Pierre. Als je je kunt laten gaan, zoals Pierre, is dat voor een acteur leuker, maar Barry moest heel beheerst reageren. Hij moet lang veel over zich heen laten komen en dat vond hij lastig.”

Quiz speelt zich grotendeels af in één ruimte, was het moeilijk om dit interessant te houden?

„Ik ga ervan uit dat de situatie spannend genoeg is en dat er genoeg twists in het verhaal zitten om de toeschouwer te verrassen. Ik wilde hun dialoogscènes zonder visuele krachtpatserij opnemen, het gaat om het steekspel tussen de twee mannen. De actiescène met Bokma en Atsma in de wc is daarentegen bewust heel erg over the top gefilmd.

„De quiz is ook echt door een televisiecrew belicht en moest heel gladjes. Atsma heeft naar Italiaanse quizzen gekeken en heeft zich deels gebaseerd op Beau van Erven Dorens en de Duitse host Thomas Gottschalk.

„De watertank die in de film te zien is, komt bij Endemol vandaan, uit een bestaande quiz. Ik heb op internet gezocht: in Zuid-Amerika zijn er een heleboel van dit soort quizzen, waarbij een vrouw in een watertank onderwater moet zien te blijven, terwijl haar man vragen beantwoordt. Daarbij gaat het er natuurlijk om dat vrouwen in dunne jurkjes zo nat mogelijk worden. Ik hoefde het niet eens zoveel aan te dikken.”

    • André Waardenburg