Hooligans FC Utrecht krijgen werkstraf

Voor hun aandeel bij de rellen rond de voetbalwedstrijd FC Utrecht-FC Twente op 4 december vorig jaar zijn vanochtend voor de rechtbank in Utrecht de eerste hooligans veroordeeld. Zij kregen werkstraffen van 60 tot 180 uur. Bij de rellen raakten acht agenten lichtgewond en werden twee waarschuwingsschoten gelost. In het megaproces moesten vandaag 74 verdachten voor de politierechter verschijnen.

De verdachten betraden in groepjes van vijf de verschillende zalen. Sommigen hadden een advocaat bij zich, maar de meesten verdedigden zichzelf. Tijdens de zaken werden camerabeelden van de rellen vertoond.

In de eerste negen zaken moesten de verdachten zich één voor één verantwoorden voor de bestorming van een hek en het belagen van stewards en de rellen buiten het stadion.

Het inzetten van verschillende rechters in diverse zittingszalen leidde volgens de advocaten tot verschillende straffen, ook al hadden de verdachten zich ogenschijnlijk schuldig gemaakt aan dezelfde feiten.

Alle verdachten kregen eerder al een stadionverbod van zes jaar en een boete van 500 euro opgelegd van de KNVB. Het proces tegen de 74 verdachten zou de hele dag duren. De meeste daders betuigden spijt in de rechtszaal. De zwaarste straf die de rechters vanmorgen uitspraken was een taakstraf van 180 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk en een stadionverbod van een jaar.