Het totale bederf van The Sea In The Desert

In 1905 brak de Colorado River door haar dijken en ontstond op een van de laagstgelegen plaatsen ter wereld The Salton Riviera. Een zee in de woestijn. Een wonder, en langs de oevers sprongen vakantieoorden uit de grond. Er was alleen één probleempje…

Per ongeluk geboren uit een irrigatiekanaal ontstond de Salton Sea. Wat ooit de Salton Sink heette, werd twee jaar lang gevuld met al het water uit de Colorado River. En toen was het op. Er was geen doorstroom en de instroom van vers water beperkte zich tot regenwater. De Salton Sea werd giftiger en giftiger.

Landbouwchemicaliën en een groeiend zoutgehalte deden vogels en vissen met bosjes tegelijk sterven. Het door de decennia heen toegestroomde toerisme had er maar weinig mee. En in 1980 waren alle badplaatsen verlaten, uitgestorven:

Bijna een jaar geleden plaatste de redactie van nrc.nl ook al een korte maar fascinerende documentaire over de Salton Sea; ‘het wonder in de woestijn’, een idyllische plek om het drukke stadsleven te ontsnappen.