Hero Brinkman zal zich op veel punten onderscheiden van de PVV

Annemarie Kas

Hij had maar drie uur geslapen vannacht, maar Hero Brinkman voelde zich vanmorgen „topfit”. Vandaag is zijn eerste dag in de Tweede Kamer als niet-PVV’er. Tijd om te bedenken hoe hij afstand kan nemen van Geert Wilders.

En als je het hem vraagt, geeft Hero Brinkman toe: op één van de cruciale punten die in de Catshuis-onderhandelingen aan de orde zijn, weet hij nog niet wat zijn opstelling precies wordt. Moet het begrotingstekort van Nederland volgend jaar al terug naar 3 procent, zoals ‘Brussel’ eist? Of gaat hij akkoord met de formule die VVD, CDA en PVV in het Catshuis hanteren, namelijk dat het tekort in elk geval in 2015 op maximaal 1,8 procent mag liggen? „Daar kan ik met goed fatsoen geen antwoord op geven”, zegt Brinkman. „Ik was woordvoerder veiligheid voor de PVV, economie zat niet in mijn portefeuille. Maar ik zit op de lijn van de VVD: ik ben vóór gedegen overheidsfinanciën.”

Brinkman geeft een dubbele boodschap af: enerzijds zegt hij steeds dat hij zich niet kan voorstellen dat hij de coalitie en de uitkomsten van de onderhandelingen niet zou steunen. Tegelijkertijd: ik wéét nog niet wat ik doe, want níémand weet nog wat er uit die Catshuisonderhandelingen komt. En dan weer: „Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen.”

Op minder cruciale onderwerpen dan de bezuinigingen valt wel te zeggen waarop Hero Brinkman zich zal onderscheiden van de PVV. Want dat hij dat gaat doen, staat vast, al zei hij in 2010 in een interview nog dat er „nagenoeg geen politieke verschillen” bestaan tussen hemzelf en Wilders. „En als ze er al zijn, dan komen we er wel uit.”

Nú noemt Brinkman veiligheid, integratie en immigratie als belangrijkste onderwerpen waarop hij van mening verschilt. Al jaren dé speerpunten van Wilders’ partij. „Ik heb die angst voor de islam niet, niet zoals Geert die voelt. Geert zegt daar altijd over: het is één voor twaalf. Volgens mij is dat klinkklare onzin. Ik zie de islam niet als vijand.” Opvallend, omdat Brinkman bijvoorbeeld in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen nog pleitte voor een hoofddoekjesverbod in het provinciehuis van Noord-Holland.

Dan is er de Europese Unie. Het heeft geen zin om tegen het ‘instituut’ Europa en tegen Midden- en Oost-Europeanen aan te trappen als je daarna van Europese lidstaten wél steun verwacht voor strengere immigratieregels, zegt Brinkman. „Daarmee maak je jezelf ongeloofwaardig.”

„Schrijf ook maar op dat ik me met de Antillen ga bemoeien.” In 2007 stelde Brinkman in een motie al voor om de staatsrechtelijke banden met het Caraïbische deel van Nederland te verbreken. „Ik heb Eric Lucassen [de woordvoerder van de PVV over dit onderwerp, red.] echt gemist in dat debat. Die cultuur is nog steeds corrupt. Het waren en zijn boeveneilanden.”

Op één concreet punt stemt Brinkman zeker niet meer met de PVV mee: de aankoop van de Joint Strike Fighter. Dankzij de PVV was er een meerderheid vóór de koop van dat politiek omstreden en steeds duurder wordende Amerikaanse gevechtsvliegtuig. Brinkman was daar altijd al tegen. „Wat mij betreft is die koop uit beeld.”