Gracieuze weidegang

NOVUM42:DE EERSTE KOEIENDANS:DELFGAUW;20MAR2012-De lente is begonnen, ook voor de koeien die voor het eerst na de winter weer naar biuten mogen. Dit gaat gepaard met veel sprongen van blijheid. Dit spectaken werd door veel mensen gadegeslagen en georganiseerd door stichting wakkerdier.Novum/jk/str.Jan Kok Novum JAN KOK

Het was gisteren de eerste lentedag, dat ontging geen rund. Na een lange winter binnen vlogen staldeuren door heel Nederland weer open. Veel aansporing hebben de koeien niet nodig. In hun haast om naar buiten te komen, gaat een enkeling onderuit.

Tijdens hun weidegang bieden de koeien elk jaar weer een gracieus schouwspel. In een waar runderballet dartelen de normaal zo logge dieren over het gras. Ze trekken sprints, tollen rond en springen schijnbaar moeiteloos in de lucht. „De baas bedanken”, wordt het in de boerenmond ook wel genoemd.

Eén op de vier koeien doet niet mee aan de weidedans, meldt Stichting Wakker Dier op haar website. Die blijft het hele jaar op stal. De ‘koeiendanspremière’ op de foto werd door de stichting georganiseerd op Hoeve Biesland in Delfgauw. Er kwamen tientallen mensen op af.

De dansende koeien wekken de verwondering van veel buitenlanders. De internationale American School in Den Haag vat het fenomeen kernachtig samen, als ze haar scholieren er op de website op attendeert: „Cow dancing: it is great and it makes you happy.”