Gorbatsjov wil opnieuw rol in Russische politiek - ‘geen kans’

Michail Gorbatsjov, voormalig Sovjet leider en Nobelprijswinnaar, wil de Russische oppositie verenigen in zijn Sociaal-democratische Partij. Foto AFP / Gerard Julien

Michail Gorbatsjov wil terugkeren in de Russische politiek. De voormalig Sovjet-leider stelt vandaag in een persverklaring dat hij de Sociaal-democratische Partij nieuw leven in wil blazen, in de hoop de linkse oppositie tegen president Vladimir Poetin te verenigen. Maar veel kans op succes heeft hij niet.

Want volgens NRC-correspondent Michel Krielaars is Gorbatsjov namelijk juist erg gehaat in Rusland.

“Hij is in het buitenland natuurlijk erg populair, maar voor veel Russen blijft hij toch altijd vooral de man die de Sovjet-Unie om zeep heeft geholpen. Bovendien is hij al 81 jaar. Hij is oud en moe.”

Waarschijnlijk mede vanwege zijn leeftijd stelt Gorbatsjov dat hij niet meer de leider van de partij wil zijn, zoals hij was tussen 2001 en 2004. Maar hij wil wel een belangrijke rol spelen in het nieuw leven inblazen van de partij.

‘Poetin denkt: laat maar komen - in kader van verdeel en heers politiek’

Krielaars denkt dat Poetin niet bepaald wakker zal liggen van de comeback van Gorbatsjov. De net gekozen president zou er zelfs wel eens baat bij kunnen hebben.

“In Rusland worden nu heel veel oppositiepartijen toegestaan, in het kader van een soort verdeel en heers politiek. Poetin zal dus denken: laat maar komen die Gorbatsjov met twee zeteltjes in het parlement.”

De laatste keer dat de Sociaal-democratische Partij meedeed aan verkiezingen, in 2007, lukte het de partij niet een zetel in het parlement te bemachtigen.

Gorbatsjov levert al tijden kritiek op president Poetin en op het ondemocratische karakter van de Russische verkiezingen.

Krielaars denkt dat Gorbatsjov daardoor misschien iets populairder is geworden binnen het liberale kamp in de Russische politiek. Maar de oppositie verenigen, dat gaat hem volgens de NRC-correspondent nooit lukken.

    • Niels Posthumus