Geweld bij viering Koerdisch nieuwjaar

Bij ongeoorloofde publieke vieringen van het Koerdische nieuwjaar in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije, aan de grenzen met Irak, Iran en Syrië, is de Turkse politie gisteren slaags geraakt met duizenden Koerden.

De spanningen zijn het afgelopen jaar toegenomen tussen de Turkse regering en de Koerdische minderheid sinds honderden Koerden zijn gearresteerd in het kader van grootscheeps politieonderzoek naar banden tussen Koerdische activisten en gewapende separatisten van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Daarom waren openbare nieuwjaarsvieringen dit jaar verboden. Waar Koerden toch aanstalten te maken tot een viering, kwam de politie snel tussenbeide.

Onder andere in de steden Batman en Cizre braken ongeregeldheden uit. De politie gebruikte waterkanonnen en traangas om met stenen gooiende betogers te verspreiden.

Getuigen zeiden dat talrijke mensen zijn opgepakt, maar de autoriteiten gaven geen cijfers. Een prominente Koerdische politicus, Ahmet Turk, werd volgens getuigen in Batman na het inademen van traangas naar een ziekenhuis overgebracht.

Cizre ligt dichtbij de Syrische grens. Ankara is bezorgd dat het Syrische regime de Koerdische bevolking hier wil opzetten tegen de regering als vergelding voor de Turkse steun voor de Syrische oppositie tegen president Bashar al-Assad.

Zondag brak de politie ook al Koerdische protesten op in Istanbul en in andere plaatsen verspreid over het land. (Reuters, AP)